Blogi

Microsoft antoi tärkeän muistutuksen Suomelle

Microsoftin eilinen ilmoitus merkittävistä yritysjärjestelyistä ja yt-neuvotteluista tuli varmasti monelle järkytyksenä. Siitä ei ole kauaakaan, kun yhtiö sai Nokia-kauppansa toteutettua ja viestitti sitoutumistaan Suomeen. Tätäkin taustaa vasten peilaten, merkittävät vähennykset Suomessa on ymmärrettävästi otettu surullisina vastaan. Samalla on kuitenkin huomattava, että yhtiön globaalit järjestelyt osuvat huomattavasti ankarammin useisiin muihin maihin.

Toisaalta eilinen uutinen on tervetullut muistutus siitä, kuinka kovaa ja ennen kaikkea nopeatempoista globaali business on. Kaikkein suurimmat ja menestyneimmätkin yritykset joutuvat jatkuvasti elämään ajassa ja tarkastelemaan strategioitaan, mikäli haluavat säilyttää asemansa jatkossakin. Erityisesti viestintäteknologian alalla muutosvauhti on huima. Siinä on valtavat mahdollisuudet, kuten Nokian parhaimmat vuodet meille opettivat, mutta väistämättä myös omat haasteensa ja murrosvaiheensa, jotka nekin Nokia on meille osoittanut. Saldo tällä alalla on Suomelle kuitenkin vahvasti positiivinen.

Olennaista on ymmärtää, että pienen Suomen kaltaisen maan kannalta on kaikissa oloissa ensiarvoisen tärkeää pitää huolta huippuluokan osaamisesta sekä riittävän houkuttelevasta liiketoimintaympäristöstä. Globaali kisa on haastavaa silloinkin, kun nämä perusasiat ovat kunnossa. Ja jos ne eivät ole kunnossa, ei mahdollisuuksia menestykseen edes tarjota.

On loogista vaikkakin valitettavaa, että Oulun matkapuhelintoiminnot päättyvät. Peruspuhelinten markkinanäkymät ovat jo pitkään olleet heikot. Toisaalta, jos jostain voi tässä tilanteessa olla iloinen, niin siitä, että Microsoft vahvistaa tuotekehitystään Suomessa. Tämä nostaa Suomessa sijaitsevien toimintojen suhteellista asemaa yrityksen sisällä ja kertoo siitä, että meillä sijaitsevalla osaamisella on merkittävä rooli yhtiön tulevaisuuden strategiassa. Tätä osaamista meidän on osattava vaalia, sillä se on tulevaisuudessakin yksi Suomen keskeisistä menestystekijöistä.

On sekä yrityksen itsensä että alueellisten toimijoiden ja valtion tehtävä huolehtia, että Microsoftista irtoavat osaajat hyödynnetään yrityksissä ja muilla aloilla, julkinen sektori mukaan lukien. Oppositiojohtaja Sipilän – varmaankin hyvää tarkoittava – oivallus kyseisten ihmisten siirtämisestä kansallisiksi sote-koodaajiksi ei kuitenkaan taida olla tästä maailmasta. Oppositiosta käsin tällaistakin voi toki esittää, hallituksessa vastuu velvoittaa hieman punnitumpiin lausuntoihin.

Microsoftin työntekijät eivät nyt tarvitse poliitikoilta voivottelua, mutta eivät myöskään katteettomia utopioita, vaan realistisen näkymän siitä, miten tästä mennään eteenpäin. Nokian irtisanomisia voi käyttää hyvänä esimerkkinä siitä, miten rakennemuutosta voidaan hallita. Yhteistyössä alueellisten toimijoiden ja valtion kanssa synnytettiin irtisanomisten yhteydessä satoja uusia startuppeja – eli uutta liiketoimintaa ja uusia työpaikkoja. Samantyyppisiä koordinoituja toimia tarvitaan nytkin.

Jatkuva uusiutuminen ja uudistuminen on jokaisen suuryhtiön elinehto. Samoin se on välttämätöntä jokaiselle kansallisvaltiolle. Suomessa se on tänä päivänä tunnetuista syistä korostetun olennaista. Tätä työtä hallituskin pyrkii parhaan kykynsä mukaan edistämään. Hallitus on tässä tarkoituksessa mm. asettanut digitalisaation yhdeksi Suomen kolmesta kasvun kärjestä. Suomeen hyvin istuvia uudistumisen ja uuden kasvun mahdollisuuksia on paljon, esimerkiksi teollinen internet. TEMin tarkoituksena on osaltaan vauhdittaa näiden mahdollisuuksien löytämistä ja hyödyntämistä.

Uusi kasvu lähtee kuitenkin lopulta aina osaavista ihmisistä ja yrityksistä. Näiden toimintaedellytyksistä, kilpailukyvystä, yrittäjyyden ja työllistämisen kannustavuudesta sekä suomalaisesta korkeasta osaamisesta huolehtiminen olkoon jatkossakin ykköstavoitteemme. Otetaan se opiksi ja evästykseksi myös Case Microsoftista.