Uutiset

Tuotannon aineeton lisäarvo pyrittävä pitämään Suomessa

Työ- ja elinkeinoministeriö
Tiedote

Hallitus teki tänään 17.4.2014 periaatepäätöksen aineettoman arvonluonnin kehitysohjelmasta. Periaatepäätöksen tavoitteena on parantaa aineettoman arvonluonnin edellytyksiä ja osaamista Suomessa sekä vahvistaa Suomen asemaa houkuttelevana sijaintipaikkana aineettomiin investointeihin perustuvalle kotimaiselle ja kansainväliselle liiketoiminnalle.

Tällöin myös mahdollisimman suuri osa toiminnan lisäarvosta pystytään säilyttämään Suomessa.

– Yritysten kilpailukyky perustuu yhä enemmän aineettomiin tekijöihin. Useissa kehittyneissä maissa, myös Suomessa, yritysten aineettomien investointien osuus onkin jo aineellisten investointien luokkaa tai jopa sen yli, toteaa elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

– Perinteisen tutkimus- ja tuotekehitystoiminnan rinnalla on syytä vahvistaa panostuksia markkinointiin, muotoiluun, brändin luomiseen ja muuhun asiakkaalle lisäarvoa tuottavaan osaamiseen saadaksemme kansantalouteen kasvua. Huomionarvoista on myös se, että teollisuudelle aineettomat investoinnit ovat keino parantaa kilpailukykyä.

– Voimistuva digitalisaatio tarjoaa meille puolestaan monenlaisia uusia mahdollisuuksia tarjota palveluja ja johtaa globaaleja toimintoja Suomesta käsin, Vapaavuori mainitsee.

Tekijänoikeuksien ja patenttien merkitys kasvaa, ja esimerkiksi lisensiointiosaaminen on vauhdittanut luovan taloutemme, etenkin peliteollisuuden kansainvälistymistä. Aineeton arvonluonti tukeutuu toisaalta kasvavassa määrin laajojen tietoaineistojen keräämiseen, analysointiin ja näiden oivaltavaan yhdistelyyn.

Uusia mahdollisuuksia tarjoavat julkisten tietovarantojen avaaminen ja avoin tiede. Koulutuksessa aineetonta arvonluontia tukevat laajoille joukoille tarkoitetut avoimet verkkokurssit.

– Suomella on kaikki mahdollisuudet kehittyä avoimen tiedon, suurten tietomassojen hyödyntämisen ja modernin koulutuksen globaaliksi edelläkävijäksi, Vapaavuori arvioi.

Periaatepäätöksen mukaan yritysten hajauttaessa tuotantoa ja muita liiketoiminnan arvoketjun osia alemman kustannustason maihin ja lähemmäksi markkinoita, kansallisen kilpailuaseman turvaamiseksi on tärkeää parantaa aineettoman arvonluonnin edellytyksiä ja osaamista Suomessa ja kehittää maatamme houkuttelevaksi sijaintipaikaksi aineettoman arvonluonnin toiminnoille.

Aineettoman arvonluonnin kehittämisohjelma vuosille 2014–2020 kokoaa yhteen hallitusohjelmaan kirjatut aineettomien oikeuksien strategian (IPR-strategia), luovan osaamisen liiketoiminnan edistämisen sekä kansallisen muotoiluohjelman politiikkatoimet.

Periaatepäätös aineettoman arvonluonnin kehittämisohjelmasta löytyy verkko-osoitteesta: https://www.tem.fi/ajankohtaista/julkaisut/sarjaan_kuulumattomat_julkaisut?C=109215&xm_lang=fi&xm_mode=edit&xmid=5234

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *