Blogi

Työurat elinajanodotteen mukaan?

Muun muassa Helsingin Sanomat kirjoitti tänään ETLAn ehdotuksesta sitoa eläkeikä elinaikaodotteeseen. Malli on yksinkertainen. Eliniän pidentyessä myös työurat pitenisivät ja eläkkeelle jäätäisiin aiempaa myöhemmin.

Malli on myös erinomaisen looginen. Itse asiassa se on niin järkeenkäypä, että sitä pitäisi olla lähes mahdoton vastustaa.

Idea sinänsä ei ole uusi. Malli on käytössä mm. Tanskassa ja onpa siitä puhuttu aiemmin täällä meilläkin. Mutta näinhän se on, että pyörää ei tarvitse aina keksiä uudelleen – ja että parhaimmat mallit ovat yleensä varsin yksinkertaisia.

Me suomalaisetkin elämme aiempaa pitempään kiitos kehittyneen lääketieteen ja monien muiden hyvien asioiden. Monella voisi hyvin olla houkutus ajatella, että tästä pidentyvästä elämästä saisi nauttia enemmän ansaitulla eläkkeellä. Ajattelu on ymmärrettävää, mutta ei taloudellisesti mahdollista. Tämä on tai sen pitäisi olla helppo ymmärtää kun vähänkin syvällisemmin pysähtyy asiaa pohdiskelemaan.

Kaikki hyvinvointi perustuu viime kädessä työhön, eikä sen määrää suhteessa elämän pituuteen voi jatkuvasti vähentää, ellemme sitten ihan oikeasti ole halukkaita tinkimään hyvinvoinnistamme.

Hyvä on siis mieltää sekin, että eläkkeet eivät ole ”ansaittuja”, ainakaan taloudellisessa mielessä, vaan ne rahoitetaan aina pääosin kulloistenkin työssäkäyvien taskuista.

Suomessa on harvoja asioita, joita muuttamalla voitaisiin vaikuttaa kestävyysvajeeseen ja ylipäänsä julkisen talouden tilaan ja maamme taloudenpidon ulkoiseen uskottavuuteen yhtä vahvasti kuin mitä eläkeikää nostamalla voitaisiin tehdä. Mitä pitempään siinä venkuroimme, sitä kalliimmaksi se tulee, ja ennen kaikkea nuorempien ikäluokkien kustannuksella.

Sen sijaan, että kerta toisensa jälkeen vänkäisimme siitä, mikä sopiva eläkeikä kulloinkin olisi, olisi erinomaisen fiksua sitoa eläkeikä elinaikaodotteen kaltaiseen eläkekysymysten kannalta relevantttiin ja mitä suurimmassa määrin objektiiviseen tosiseikkaan. Siinä se eläkeikä sitten vuosien mittaan muuttuisi sen mukana kun elinikäodotuksetkin. Yksinkertaista, mutta kaunista. Ja loogista ja järkeenkäypää.

Nyt ei tarvittaisi muuta kuin ryhdikkäitä päätöksiä.

Toki eläkekysymykset voidaan ratkaista toisinkin, esim. eläkkeitä alentamalla. Tätä tuskin kukaan haluaa. Ajautua siihen toki aina voi, kuten moniin muihinkin ei-toivottuihin asiantiloihin, ellei tarvittavia päätöksiä ajoissa saada aikaiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *