Blogi

Edustuskuluasian vaikutukset arvioitava ennen päätöksiä

Palvelualojen ammattiliitto PAM vaatii tämän päivän Helsingin Sanomissa, että edustuskulujen vähennysoikeus tulee säilyttää matkailualan työpaikkojen turvaamiseksi. Olen itse puhunut samasta muutaman kerran loppukesän aikana.

Hallituksen puolelta linjattiin keväällä, että verovähennyksestä luovuttaisiin. Laskennalliseksi säästöksi – tai siis verotulojen lisäykseksi – arvioitiin 38 miljoonaa euroa. Eräiden muiden verotuottojen vähentymisenä takia kokonaisarvio putoaa kuitenkin alle kymmenen miljoonan.

Tämäkin on vain osa totuudesta. Itse asiassa vähennysoikeuden poistuminen uhkaa vakavasti monia matkailualan työpaikkoja, eikä tämän vaikutuksia ole käsittääkseni mitenkään virallisesti arvioitu. Ja pahoin pelkään, ettei edes aiota.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara on pyrkinyt arvioimaan asiaa. Heidän mukaansa uudistuksen myötä matkailu- ja ravintolapalvelut työllistäisivät 600-970 henkilötyövuotta vähemmän, Lappiin suuntautuvat edustusmatkat vähenisivät 56% ja urheilu- ja kulttuuritapahtumiin osallistuminen laskisi selvästi.

Luvut voivat olla oikeita tai vääriä, mutta se on selvää, että vaikutukset voivat olla merkittäviä.

Kuten Maran viestistä kävi ilmi, matkailun ohella myös monet kulttuuri- ja urheilutapahtumat ovat häviäjien joukossa. Savonlinnan oopperajuhlien kaltaisissa kulttuuritapahtumissa yritysmyynnin osuus on erittäin merkittävä. Hiemankin huomattavampi muutos tässä saattaa pahimmassa tapauksissa jopa uhata kokonaisten festivaalien tulevaisuutta, sen verran ahtaalla osa näistä on jo ennestään. Sama koskee isoja urheilukisoja Suomeen kovalla vaivalla hankittavia arvokisoja myöten.

Suomen talous on erittäin ahtaalla. Meidän pitäisi tänä päivänä tehdä kaikkemme uusien työpaikkojen luomiseksi, mutta toki myös olemassaolevien työpaikkojen turvaamiseksi kaikin järjellisin keinoin. Matkailuala on yksi harvoista aloista, joissa heikkonakin aikana on ollut positiivisia merkkejä. Näitä ei nyt tulisi vaarantaa.

Asialla on myös merkittävä aluepoliittinen ulottuvuus. Suurinta huolta kannetaan ihan aiheellisesti Lapissa.

Minimivaatimus on, että suunnitellun vähennysoikeuden rajoittamisen vaikutukset matkailualaan sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumiin ja aivan erityisesti työllisyyteen arvioidaan huolellisesti ja tarkasti ennen lopullisia päätöksiä. Tämähän pitäisi tietenkin muutenkin olla itsestäänselvä lähtökohta.

Ai niin, edustuskulukeskusteluun on helppo liittää elitistinen leima. Edustamista sopiikin rajoittaa eikä sitä ainakaan pidä hyysätä, ajattelee varmaan moni. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. ”Pröystäilyveroista” puhuminen on ihan liian helppoa ja halpaa populismia.

Elävässä elämässä kyse on työpaikoista, ihan tavallisten ihmisten tavallisista työpaikoista. Se, että samassa rintamassa asiassa ovat niin työntekijöitä kun työnantajiakin edustavat järjestöt myös korostaa, ettei asiaan liity mitään ideologista ulottuvuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *