Blogi

Kasvun paikka

Hallitus linjasi eilen puoliväliriihessään nuotteja, joiden pohjalta hallituskausi voidaan viedä menestyksellä loppuun.

Laajasta paketista olennaisimmaksi nousee panostus kasvuun, työllisyyteen ja kilpailukykyyn. Hyvä niin. Tarvitsemme olennaisesti ennakoitua parempaa talouskasvua, jos haluamme vastata siihen hyvinvointilupaukseen, jonka järjestelmämme on vuosien saatossa Suomen kansalle antanut. Puhumattakaan siitä, jos haluamme sitä edelleen kehittää.

Kyse on ennen kaikkea uusista, kannattavista yksityisen sektorin työpaikoista. Tai tarkemmin ottaen yksityisrahoitteisista työpaikoista. Vain niiden tuottamalla lisäarvolla voidaan viime kädessä ylläpitää myös julkista sektoriamme.

Kasvuteemaa on tärkeä tarkastella laaja-alaisesti. Tarvitsemme kanta-asiakasohjelman taloutemme pitkäaikaisille kivijaloille ja yrityksille ja hieman vauhdikkaammat ”hullut päivät” start-up’ille ja uusille kasvuyrityksille. Molemmat näistä ryhmistä on asianmukaisesti huomioitu hallituksen eilisessä linjauksista.

Hallituksen sitoutuminen välttämään uuden, teollisuudelle aiheutuvan kustannus- tai sääntelytaakan lisäämistä, on olennainen osa kanta-asiakasohjelmaa ja samalla vahva viesti koko suomalaiselle yrityselämälle. Valtio ei voi yrittää yrittäjän puolesta, mutta tehtävämme on ylläpitää ja kehittää mahdollisimman suotuisaa liiketoimintaympäristöä. Erityisesti tarvitsemme maahan uusia investointeja, niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin.

Hullujen päivien sisältönä siemen- ja kasvuvaiheen yritykset saavat oman osansa uuden pääomamarkkinapaketin muodossa. Yritysrahoituksen saatavuuden vaikeutuessa finanssikriisin ja sen seurauksena kiristyvän sääntelyn seurauksena, hallituksenkin on otettava vahvempi rooli tarvittavan pääoman saannin turvaamisessa. First North -markkinapaikan verokohtelun helpottaminen voisi osaltaan saada kipeästi kaivattua eloa pörssiimme.

Kun kasvu nostettiin kärkiteemaksi, sama kasvuhaaste on vielä hallituksella. Eilen linjattiin jo ennakkoon tehtyjen suunnitelmien mukaan päälinjat puolimatkan krouvista. Nyt on kolme viikkoa aikaa saada nämä konkreettiseen muotoon. Se on kova työ. Mutta se on myös työ, johon tämän hallituksen pitää kasvaa – uudistuksia ei ole varaa jättää tekemättä Oy Suomi AB:n menestyksen kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *