Blogi

Kaikki vaihtoehdot aina pöydällä

Helsingin Sanomat kirjoittaa tämän päiväisessä lehdessään näyttävästi STX Finlandin taloudellisesta tilasta. Lukuisista pyynnöistä huolimatta en voi asiaa laajemmin kommentoida. Valtiovallan tehtävänä ei – monestakaan syystä – ole ottaa kantaa yksittäisten yksityisten yhtiöiden talousasemaan.

Vastuu yksityisen yrityksen tilasta ja asemasta ja – hankalissa tilanteissa – korjaavien ja sopeuttavien toimien suorittamisesta kuuluu yhtiön toimivalle johdolle ja viime kädessä yhtiön omistajille. Tämä koskee kaikkia yrityksiä. Mitään muuta lähtökohtaa on mahdoton ajatellakaan. Omistaja vastaa. Sijoittaja vastaa. Ja yrityksen johto toimii ja toteuttaa.

Elinkeinoelämän yleisten edellytysten ja suotuisan liiketoimintaympäristön ylläpitäminen kuuluu julkiselle vallalle. Valtio ei voi yrittää yrittäjän puolesta. On myös suuri harha kuvitella, että valtiovalta olisi yksityistä toimijaa etevämpi liiketoiminnan harjoittaja tai että esimerkiksi valtion omistajuus sinänsä takaisi yhtään mitään positiivista.

Jokainen työpaikka on tärkeä – jokaisessa yrityksessä ja jokaisella alalla. Eri syistä maailma kuitenkin muuttuu koko ajan. On muuttunut, muuttuu ja tulee muuttumaan. Kaikilla aloilla ja kaikissa maissa.

Yritystoiminnan yksityisestä luonteesta huolimatta tiettyihin tilanteisiin liittyy kansallisia intressejä. Näin tässäkin, yksityistä korealaisomisteista telakkaa koskevassa kysymyksessä. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta kokoontui syksyn mittaan toistakymmentä kertaa asian tiimoilta. Jo tämä on erittäin poikkeuksellista ja osoittaa millä vakavuudella asiaan suhtauduttiin.

Hallitus on aktiivinen myös jatkossa. Tarkastelemme asiaa kaikista tulokulmista. Kaikkia vaihtoehtoja pohditaan aina ja kaikissa tilanteissa. Mitään vaihtoehtoa ei lähtökohtaisesti suljeta pois laskuista. On kuitenkin selvää, että kaiken sen, mihin valtiovalta lähtee, pitää olla lainmukaista ja muutoinkin järjellistä.

Vaikka valtiovalta aina harkitsee kaikkia eri vaihtoehtoja, se ei kuitenkaan lähtökohtaisesti spekuloi niillä julkisesti. Esimerkiksi erilaiset omistuskärjestelyt, joista julkinen keskustelu parhaimmillaankin paikallistaa vain osan, eivät kuulu niihin, joita vaikkapa vastuullinen ministeri voisi julkisesti ryhtyä arvuuttelemaan ja pohdiskelemaan.

Toki hyvä on mieltää sekin, että valtiovallan käytettävissä on paljon sellaista yrityskohtaista talous- ja muuta informaatiota, joka ei ole yleisessä tiedossa.

Tähänkin ajankohtaiseen telakka-asiaan liittyy paljon liike- ja pankkisalaisuuksia. Se on monella tapaa harmi, koska tämän takia useimmat julkiseen keskusteluun osallistuvat eivät voi tietää kaikkia asiaan vaikuttavia tosiasioita. Ja ne taas, jotka tuntevat faktat, eivät voi niitä kertoa. Osin tämän takia tapauksen ympärillä liikkuu paljon huhuja, väitteitä, spekulaatioita ja jopa ns. asiantuntijakommentteja, joista varsinainen asiantuntijuus usein loistaa poissaolollaan.

Toisaalta pitää ymmärtää, että liike- ja pankkisalaisuus ovat itsessään tärkeitä peruspilareita markkinoiden toiminnassa, ja että niillä suojataan monia tärkeitä ja systeemin toiminnan kannalta jopa elintärkeitä arvoja.

Myös erilainen psykologinen sodankäynti on kovaa. On selvää, että huhumyllyyn tuotetaan aika ajoin myös tarkoituksellisesti väärää informaatiota. Varsinkaan asiantuntijakommenttien antaminen tältä pohjalta ei ole kovinkaan asiantuntevaa.

STX Finlandin osalta kyse on suuresta määrästä työpaikkoja, vaikkakaan ei niin suuresta kuin usein väitetään. Kyse on lukuisten yritysten tulevaisuudesta, olkoonkin että useimmat yritykset eivät ole niin riippuvaisia yhdestä telakasta kuin usein kuulee esitettävän. Kyse on telakkateollisuutemme tulevaisuuden kannalta erittäin isosta asiasta, olkoonkin että meriteollisuutemme laajemmin miellettynä voi paljon kuviteltua paremmin.

Käsiä ei ole nostettu ylös. Toivoa ei ole menetetty. Parhaamme teemme. Vastuullisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *