Blogi

Erilaisia gallupeja, erilaisia uutisointeja

Helsingin Sanomat uutisoi pari viikkoa sitten: ”Kokoomus ja SDP lähes tasoissa”.

Juttu oli monella tapaa korrekti. Lehden gallupissa Kokoomuksen kannatus oli 20,4 ja SDP:n 20,3%, joten oli totta, että kannatukset olivat kutakuinkin tasoissa. Kun vielä otetaan huomioon, että Kokoomus on keikkunut vuosia selvässä gallupkärjessä (samoin kun viimeaikaissa vaaleissa) oli ihan relevanttia uutisoida tämän asetelman muuttumisesta.

Tämän jälkeen media tarkasteli aihetta useammankin päivän. Pohdittiin syitä demareiden kannatuksen npusuun ja Kokoomuksen laskuun. Analyyseja ja teorioita löytyi moneen lähtöön – ja pääkirjoitustoimittajille riitti pähkäiltävää.

Eilen puolestaan YLE viihdytti Suomen kansaa omalla gallupillaan. Kokoomuksen kannatus oli 22,7 ja SDP:n 18,7%.

En havainnut yhdenkään media revittelevän, että ”Kokoomuksella iso kaula demareihin” tai että ”ei ne olekaan kutakuinkin tasoissa, vaan kaikkea muuta”. Eikä media laukannut pohtimaan mistä demareiden kannatuslasku johtuu tai miksi Kokoomus on onnistunut niin merkittävästi vahvistamaan kannatustaan. Enkä ole havainnut kenenkään pyörtäneen aiempia kantojaan – ei se ollutkaan niin kuin pari viikkoa sitten kirjoitimme…

Ei, sen sijaan uutinen oli, että Perussuomalaiset ovat saamassa suurta kuntavaalivoittoa. Toki totta on tämäkin, PS on kolminkertaistamassa viime kuntavaalien tulostaan – olkoonkin että se on selvästi alemmalla tasolla kuin viime eduskuntavaaleissa.

Ymmärrän tiedotusvälineiden tuskan. Gallupeja ilmestyy harva se päivä ja aina niille pitää keksiä joku repäisevä otsikko. Tosiasia kuitenkin on, että kutakuinkin jokainen gallup antaa mahdollisuuden monenlaisiin otsikointeihin.

Vähintäänkin yhtä hämmentävää on, että kahden pääpuolueen ero on kahden viikon välein 0,1 ja 4,0 prosenttiyksikköä. Gallupinsinöörit toki selittävät, että toisessa mitattiin eduskuntavaali- ja toisessa kuntavaalikannatusta. Vaikea silti on uskoa, että näin moni äänestäisi eri tavoin riippuen siitä, mitkä vaalit on kyseessä (ellei kyse ole presidentinvaaleista).

Niin tai näin, kaikkiin gallupeihin ja eritoten niistä rakennettuihin otsikointeihin kannattaa suhtautua isolla varauksella. Ja vaikka edistys edistyy ja kehitys kehittyy koko ajan, oikeiden kannatuslukujen mittaaminen on monesta syystä muuttunut yhä vaikeammaksi.

Ja valtahan jaetaan vain niissä kannatusmittauksissa, joita vaaleiksi kutsutaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *