Blogi

Pääministeri pääkaupunkia kurmuuttamassa

Pääministeri Mari Kiviniemi näyttää innostuneen oikein urakalla haukkumaan Helsinkiä. Tämä ei liene vahinko eikä optinen harha, vaan tarkoituksellinen manööveri.

Kiviniemi haukkuu tiistaisessa STT:n lausunnossaan (jota Helsingin Sanomat tänään referoi) Helsinkiä ”hiilenmustasta energiapolitiikasta”. Tämä voitaisiin vielä tulkita pelkäksi retoriseksi hassutteluksi, mutta se, että Kiviniemi samassa yhteydessä suorasanaisesti ilmoittaa, että Helsinki ”saa nyt maksaa tästä”, muuttaa asian luonnetta olennaisesti.

Se että pääministeri lyttää maan pääkaupungin toiminnan maan rakoon, ei ole ihan tavanomaista. Se, että pääministeri ilmoittaa pääkaupungin ja sen veronmaksajien saavan tämän seurauksena tästä taloudellisista kärsiä, on jo lähes ennenkuulumatonta.

Houkutus kuitata asia retorisena hullutteluna olisi sanotun valossa edelleen suuri. Tämä on kuitenkin vaikeaa varsinkin, kun kyse on pääministeristä, joka juuri on kiinnittänyt eräiden muiden ministereiden huomiota poliittisen kielenkäytön tyylikysymyksiin!

Eikä kyse ole kertalipsahduksesta. Kiviniemi käytti pilkulleen samoja sanamuotoja mm. Suomi-areenalla Porissa jo kuukausi sitten. Ja tuskinpa nämä kaksi kertaa ainoiksi ovat jääneet.

Helsingin energiapolitiikka on sinänsä paitsi tärkeä myös varsin haasteellinen kysymys. Siitä tulee, ja on näinä päivinä pakkokin keskustella. Tilanne ei ole optimaalinen eikä Helsinginkään track record ole millään tapaa moitteeton.

Mitään ”pelletinpuhdasta”, helposti käyttöön otettavaa, ympäristöystävällistä, taloudellista ja toimivaa vaihtoehtoa ei kukaan ainakaan toistaiseksi kuitenkaan ole osannut esittää. Ne ratkaisut, joita maan eräissä muissa osissa on omaksuttu, eivät yksinkertaisesti toimi täällä.

Kunnioitettu pääministerimme moitti minua jokunen aika sitten ”maan muiden osien heikosta tuntemuksesta”. Ettei nyt vaan olisi kyse arvostelijan omasta kaupunkiolojen heikosta tuntemuksesta.