Blogi

Kaksi kolmasosaa suomalaismitaleista Helsinkiin

Lontoon olympiakisat päättyivät Suomen osalta asetetun mitalitavoitteen saavuttamiseen. Suureen tyytymättömyyteen ei voi olla aihetta, kun tavoitteeksi asetettiin kolme mitalia ja kotiin tultiin juuri kolmen mitalin kanssa.

Tavoitteenasettelu ei toisaalta ollut kovinkaan kunnianhimoinen. Huippu-urheilun muutostyöryhmän tavoite olla paras pohjoismaa vuonna 2020 sen sijaan on sitä. Matka ainakin on pitkä; Tanska sai Lontoossa 9, Ruotsi 8 ja talvilajiexpertti Norjakin 4 mitalia.

Brittiurheilijoiden huima mitalisaalis kotikisoissaan osoittaa, että muutos kansakunnan menestyksessä on aikaansaatavissa. Kiinalaisten menestys Pekingissä, australialaisten Sydneyssä jne. todistavat samaa. Ihan yksinkertaista se ei tietenkään ole, mutta oikean tahtotilan luomisen jälkeen täysin tehtävissä.

Muutos ei onnistuessaankaan synny hetkessä. Mutta ei sen tarvitse viedä ikuisuuksiakaan. Olympiakisaisännät valitaan säännöllisesti 7 vuotta ennen kisoja. Ainakin tämä aika on moneen kertaan osoitettu riittäväksi vaikka minkälaisiin urotekoihin. Huippu-urheilumme muutostyön tavoitevuosi 2020 on nyt tunnetusti 8 vuoden päässä!

Purjehdus toi kaksi Suomen kolmesta mitalista. Tämä on aidosti huomionarvoinen asia. Yhtä huomionarvoista on, että naisurheilijat toivat kaksi kolmasosaa mitaleistamme. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että kaikki naismitaliurheilijame eli Tuuli Petäjä, Silja Lehtinen, Silja Kanerva ja Mikaela Wulff ovat helsinkiläisiä.

Helsinkiläiset naispurjehtivat vastasivat siis kahdesta kolmasosasta mitalisaaliistamme!

Tästä on helsinkiläispäättäjänä mukava iloita. Kaikkein eniten mielihyvää ainakin minulle tuottaa kuitenkin se mukavasti julkisuudessa esillä ollut seikka, että näistä neljästä nuoresta naisesta kolme harjoittaa akateemisia opintoja neljännen valmistuttua vasta ylioppilaaksi.

Se, että yksi neljästä mitalistapurjehtijastamme opiskelee juristiksi, yksi lääkäriksi ja yksi arkkitehdiksi on kerrassaan mainiota. Samalla kun minun on helppo yhtyä urheiluministeri Arhinmäen näkemykseen huippu-urheilun merkittävästä esikuvavaikutuksesta, suomalaiset naispurjehtivat osoittavat nyt konkreettisesti urheilevalle nuorisollemme, että kaikkein vaativimmankin huippu-urheilun yhdistäminen kaikkein vaativimpiinkin opintoihin ja siviiliuran samanaikaiseen luomiseen on mahdollista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *