Kirjoitukset

Pääkaupunkiseudun kuntaliitos selvitettävä, Elävä Helsinki, kolumni

Suuren kuntauudistuksen edetessä myös kysymys pääkaupunkiseudun suurkunnasta tulee yhä ajankohtaisemmaksi. Sinänsä asiasta on keskusteltu jo vuosikymmeniä. Puolesta ja vastaan on oltu jo vaikka kuinka kauan, eivätkä rintamalinjat tunnu millään siirtyvän mihinkään.

Pitkälti tunnepohjainen juupas-eipäs –keskustelu ei johda mihinkään.

Ensimmäinen lähtökohta fiksulle keskustelulle olisi se, että kaikki myöntäisivät, että hallinnolliset rajat ovat vain hallinnollisia rajoja – ja että ne ovat vain järkevän toiminnan apuvälineitä, eivätkä itseisarvoja sinänsä. Hallinnon on mukauduttava elävän elämän realiteetteihin, ei toisinpäin. Kun melkein kaikki muu tässä maailmassa muuttuu ja kehittyy alituisesti, eikö hallinnonkin pitäisi niin tehdä? Kaikilla muilla elämänalueilla paitsi kunnallishallinnossa tämä muuten on itsestäänselvyys.

Toinen – ja keskeisempi – lähtökohta älylliselle arvioinnille olisi se, että edes selvitettäisiin se, mistä on kysymys. Näin ei tällä hetkellä ikävä kyllä ole.

Pääkaupunkiseudulla on viime vuosikymmenten aikana tehty armoton määrä erilaisia hallintoselvityksiä. Hyvä niin, sillä tämän tuloksena melkein kaikki vaihtoehdot on selvitetty ja arvioitu. Silti kaikkein ilmeisin, eniten esillä ollut ja eniten tunteita herättävä kysymys Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yhdistämisestä on täysin selvittämättä. Kuulostaa käsittämättömältä ja sitä se onkin.

Pääkaupunkiseudun kuntaliitosta ei ole selvitetty, koska iso osa kaupungeista ja niiden päättäjistä ei halua sitä selvittää (Helsingissä asia ei ole ongelma). Ei siis haluta selvittää sitä, mistä kaikki puhuvat ja ovat puhuneet jo vuosikymmeniä. Ei haluta edes selvittää! En keksi tälle vastahankaisuudelle mitään muuta syytä kuin se, että selvityksen pelätään johtavan ”väärään” lopputulokseen.

Kyse on isosta asiasta. Minusta jokaisella helsinkiläisellä, espoolaisella, vantaalaisella ja kauniaislaisella on oikeus tietää, mitä mainittu kuntaliitos tarkoittaisi. Avoimessa ja läpinäkyvässä, tietoon ja osaamiseen perustuvassa 2010-luvun sivistys-Suomessa meillä on yksinkertaisesti oikeus tietää. Tai siis tulisi olla!

En itse ole täysin varma suurkaupungin siunauksellisuudesta. Oletan, että elinkeinopolitiikan, kilpailukyvyn, asumisen, liikenteen ja kaavoituksen osalta kuntaliitos olisi hyvä juttu. Toisaalta en ole lainkaan varma, että se olisi sitä palvelutuotannon kohdalla. Ja joka tapauksessa kovin erilaisten hallintokulttuurien yhteennaittaminen olisi erittäin haasteellista.

Siksi haluaisin asiasta lisää tietoa. Siksi haluaisin, että asia aidosti selvitettäisiin. Ja siksi olen sitä mieltä, että on häpeällistä, ellei pääkaupunkiseudun kuntaliitosta edes suuren kuntauudistuksen yhteydessä selvitetä perusteellisesti.