Blogi

Asuntolainat kallistuneet tuhansia euroja?

Päivän Helsingin Sanomat kertoo etusivullaan: ”Asuntolainat kallistuneet tuhansia euroja”. Sisäsivuilla asiasta on iso juttu, jossa tämä todistetaan oikeaksi. Sivun B3 ylälaitaa koristaakin näyttävä otsikko: ”Marginaalien nousu käy kalliiksi”.

Juttu pitää sinänsä paikkansa: lainamarginaalit ovat nousseet. Mutta ovatko asuntolainat silti kallistuneet? Ainakaan siinä mielessä, kun normaali lehdenlukija lainansa mieltää?

HS:n selvitys osoittaa, että ”suomalaiset saivat vuonna 2008 uutta asuntolainaa keskimäärin 0,36 prosentin marginaalilla. Tänä vuonna keskimääräinen marginaalitaso on uusissa lainoissa jo 0,80 prosenttia.”. HS jatkaa: ”Tämä 0,44 prosenttiyksikön nousu tietää 150 000 euron lainassa yli 7000 euron lisäystä koko laina-ajan korkokuluissa, jos maksuaika on 20 vuotta”.

En epäile lehden laskelmia. Kyllä ne varmaan oikeita ovat. Oikeita valituilla oletuksilla.

Kokonaan toinen asia on, että lainan viitekorot ovat vuodesta 2008 muuttuneet dramaattisesti. Asuntolainoissa varsin yleinen 12 kuukauden euribor oli 17.5.2012 (HS:n käyttämäpäivä) 1,27%. Samainen 12 kuukauden euribor oli neljä vuotta sitten (HS:n vertailuvuosi 2008) peräti 4,99%.

On siis totta, että marginaalit ovat neljässä vuodessa nousseet 0,44 prosenttiyksikköä. Yleisin lainan viitekorko on kuitenkin samana aikana laskenut 3,72 prosenttiyksikköä. Lainakorot ovat siis laskeneet 8,5 kertaa enemmän kuin mitä marginaalit ovat nousseet. Jos siis marginaalin nousu ”käy kalliiksi” , korkojen lasku on ”käynyt edulliseksi” ja vieläpä siten, että tämä halventuminen on ollut 8,5 kertaa suurempaa kuin vastaavana aikana tapahtunut kallistuminen.

Katsotaanpa kokonaisuutta. Vuonna 2008 asuntovelallisen kokonaiskorko oli (näillä oletuksilla keskimäärin) 4,99 + 0,36 = 5,35%. Tällä hetkellä tilanne on 1,27+0,80 = 2,07%. Toki silti on totta, että marginaalit ovat nousseet.

Vuonna 2008 mainittu 12 kuukauden euribor muuten nousi 21.5 – 6.6. välisenä aikana eli 16 päivässä 0,44% eli saman verran kun marginaalit ovat nousseet 4 vuodessa. Käytännössä korkotasossa tapahtuvat muutokset ovatkin olennaisesti nopeampia ja kokoluokaltaan huomattavasti suurempia kuin marginaaleissa tapahtuvat muutokset.

Eikä huomiotta pitäisi jättää sitäkään, että Suomessa lienee tällä hetkellä Euroopan alhaisimmat asuntolainat.

Kaikki tosiasiat eivät ole relevantteja – tai ainakaan niin relevantteja kuin jotkut toiset tosiasiat. Itse kunkin tehtävänä on arvioida, mitä tosiasioita haluaa esille nostaa. Ja lukijan puolestaan pitää ymmärtää, että valitut tulokulmat muodostavat parhaimmillaankin kovin vaillinaisen kuvan todellisuudesta.

Matematiikkaa on monenlaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *