Blogi

Kaivosalan vastakkainasettelussa vaarallisia enteitä

Kaivosala on viimeisten vuosien aikana ottanut vahvoja askelia eteenpäin. Ensitahdit sujuivat suuren huuman merkeissä, käytännössä ilman mitään suurempaa ristiriitaa. Tilanteen nyt asteittain vakiintuessa, myös riitasoinnut näyttävät vahvistuvan.

Syntyneessä vastakkainasettelussa on vaarallisia enteitä. Sekä puolesta että vastaan ollaan vahvasti. Riski asetelman kärjistymisestä edelleen on ilmeinen. Tämä ei ole kenenkään etu. Voittajia ei ole, ellei tilannetta saada pikapuoliin järjellisesti hallintaan.

Kyse on suurista tunteista. Monilla varsinkin syrjäisemmillä seuduilla uudet kaivoshankkeet nähdään suurina pelastajina. Niiden työllisyys- ja muut elinkeinopoliittiset vaikutukset ovatkin parhaimmillaan merkittäviä. Kaivosalan odotusarvot ovat huomattavia jopa koko maan elinkeinoelämän kehityksen kannalta.

Samalla kuitenkin myös mahdolliset ympäristöhaitat ovat suuria.

Suomessa on monen nähty paljon vaivaa sen eteen, ettei työllisyys- tai muita taloudellisia arvoja sekä toisaalta ympäristöarvoja aseteta vastakkain. Nyt näin ollaan erittäin ikävällä tavalla tekemässä – tehdäänpä teemasta jopa mielipidekyselyjä.

On todella surullista, että ihmisiltä tosissaan kysellään kumpaa he arvostavat enemmän, työllisyyttä vai ympäristöarvoja. Yhtä surullista on, että ihmiset suostuvat näin asetettuun kysymykseen vastaamaan.

Valistuneessa eurooppalaisessa ajattelussa kasvu on kestävää vain, jos se on kestävää sekä taloudellisesti, sosiaalisesti että ympäristöllisesti. Eritoten ympäristö asettaa selkeät reunaehdot sille, mitä uhrauksia hyvinvoinnin lisäämiseksi saa tehdä. Neuvostoliittolaista luonnon raiskaamista talouskehityksen sivutuotteena on meilläkin opittu vahvasti hyljeksimään ja paheksumaan. Tästä ajattelumallista on hyvä pitää kiinni myös kotikentällä.

Sivistysvaltiossa – jota Suomikin mitä ilmeisimmin on – keskeiset ympäristöarvot eivät ole kaupan. Tämä on oltava selkeä lähtökohta myös tämän päivän kaivosteollisuudessa.

Talous- ja ympäristöarvot on kuitenkin useimmissa tapauksissa järkevästi yhteensovitettavissa. Näin on onnistuttu muuallakin, joten kyllä se onnistuu kaivosalallakin.

Ympäristöhallintomme on ollut käsittämättömällä tavalla kuutamolla viime vuosien kaivoskysymyksissä. Viimeaikainen tapahtumainkulku onkin lähes häpeäksi edistyksellisesti kuvitellulle ympäristöministeriöllemme. Samalla kun YM alaishallintoineen nyt on terästäytymässä, on ensiarvoisen tärkeää välttää ne ylilyönnit, joihin tällaisissa tilanteissa niin helposti ajaudutaan.

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä ympäristöministeriö löysivät jokin aika sitten hienosti toisensa tuulivoiman edistämisessä. Samanlaista yhteishenkeä sekä sopuisaa erilaisten intressien yhteensovittamista tarvittaisiin nyt myös kaivospuolella.

Kärjistyvästä vastakkainasettelusta ei hyödy kukaan. Pelissä on paljon, niin elinkeinopoliittisesti kuin ympäristöllisesti. Kyse on yhteisestä kansallisesta harjoituksesta. Tuleeko siitä mahdollisuus vai uhka, on riippuvaista keskeisten toimijoiden kyvystä nähdä kokonaisuus riittävän selkeästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *