Blogi

Gallupdemokratiaa

Helsingin kaupunginhallitus veti tunnetusti henkselit Guggenheim-hankkeen ylle.

Asiasta voi perustellusti olla montaa mieltä. Hylkäyskoreografia kokonaisuudessaan herättää kuitenkin useammankin ajatuksen ja kysymysmerkin.

Yksi näistä liittyy kansalaismielipiteen vaikutukseen asiassa. Tämä on olennainen monestakin syystä, ei vähiten sen takia, että vihreiden ryhmäjohtaja Ville Ylikahri vetosi kansalaismielipiteeseen vihreiden mielipiteenmuodostuksen perusteena. Vihreät päättivät vastustaa hanketta – toki muitakin perusteluja esitettiin – koska kansakin vastusti.

Vastustiko muuten? Ja jos, niin kuinka laajalti? Ja kuinka laajan asiaan perehtymisen ja pohdiskelun perusteella?

Olen aina vastustanut gallup- ja facebook-demokratiaa. Meillä on välillinen demokratia, jossa ajatuksena on, että kansalaiset äänestävät edustajansa perehtymään asioihin perusteellisesti ja muodostamaan sen perusteella kantansa. En kannata huutoäänestyksiä, enkä suostu ajatukseen, jonka mukaan poliitikon pitäisi päivittää mielipiteensä yleisöjenosastojen vallitsevan näkökulman perusteella.

Kovin johdonmukaisia eivät toki ole vihreätkään. Kansan oletettuun tahtoon viittaaminen on kovin valikoivaa. En ole havainnut, että vihreät poliitikot vetoaisivat kansalaismielipiteeseen esim. kerjäläisasiassa, maahanmuuttokysymyksissä tai kehitysyhteistyön suhteen. Päinvastoin. Minusta tämä on hienoa. Vastavirtaankin pitää uskaltaa uida ja pistää itsensä peliin uskomiensa asioiden puolesta. Poliitikkojen ja poliittisten liikkeiden pitää ajaa sitä mihin itse uskovat ja asettaa se kansalaisten arvioitavaksi, eikä tahdottomasti myötäillä paremmin tai huonommin selvitettyä torikäsitystä.

Lupaan tässä omalta osaltani, etten koskaan tule vetoamaan minkäänlaisiin gallupeihin oman mielipiteenmuodostuksen tahi äänestyskäyttäytymisen perusteena, vaan tulen jatkossakin muodostamaan käsitykseni itse. Ja munkkikahvit tarjoan saman tien sille, joka saa minut kiinni tämän lupauksen pettämisestä.

Mitä suoraan demokratiaan tulee, sen edistäminen on sinänsä ihan mahdollista. Mutta se on jo kokonaan toinen asia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *