Blogi

Kanervalle kova tuomio

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään kansanedustaja Ilkka Kanervalle 1 vuoden ja 3 kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Tuomio tuli mm. törkeästä lahjusrikoksesta. Prosessin taustalla olivat mm. Kanervan 60-vuotisjuhlat, jotka ovat jo aiemmin olleet näkyvästi julkisen keskustelun kohteena.

Uudesta asiasta ei siksi ole kyse. Myös varsinaissuomalaiset äänestäjät ovat viime eduskuntavaaleissa olleet asiasta tietoisia. Nyt saimme kuitenkin ensimmäisen oikeusasteen arvion näiden sinänsä tunnettujen tapahtumien moitittavuudesta.

Riippumattoman tuomioistuimen päätökseen pitää suhtautua suurella vakavuudella. Tuomio on kova, eikä sitä pidä miltään osin vähätellä.

Tuomiolla on vahvaa ennakkopäätösluonnetta. Tämänkaltaisia juttuja ei tuomioistuimissa ole juuri käsitelty. Siksi myöskään asiaan liittyvä juridiikka ei ole aivan yksinkertaista. Tätä kuvastaa mm. se, että kolmen ammattituomarin ratkaisu oli äänestyspäätös 2-1, jossa vähemmistöön jäänyt oikeusoppinut olisi vapauttanut Kanervan syytteistä.

Tätäkin taustaa vasten on ymmärrettävää, että Kanerva on ilmoittanut valittavansa päätöksestä. Prosessi on siten kesken, eikä johtopäätösten aika Kanervan ja hänen asemansa osalta ole vielä. Suomi on oikeusvaltio.

Oikeusprosessi on ollut Kanervalle ymmärrettävästi erittäin raskas prosessi, mitä asian saama valtava julkisuus osaltaan on lisännyt. Kanerva on myös itse vahvasti vakuuttunut syyttömyydestään. Toivoa sopii, että tämä inhimillinen ulottuvuus ei unohdu tuomiosta ryöpsähtävässä julkisessa keskustelussa.

Vaikka lopullinen ratkaisu Kanervan osalta on vielä antamatta, käräjäoikeuden päätös tulee väistämättä jo sellaisenaan heijastumaan moniin suomalaisiin käytäntöihin. Tätä poliittista järjestelmää tervehdyttävää vaikutusta on tervehdittävä ilolla.

Pidän Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana positiivisena, että Kanerva on oma-aloitteisesti tarjoutunut asian esille ottoon eduskuntaryhmämme kokouksessa. Tämä on tärkeää, vaikka Kanerva näyttää pikaiseen tuomioon perehtymisen perusteella saaneen tuomionsa maakuntahallituksen puheenjohtajana, ei kansanedustajana. Puolueen puheenjohtajan sekä allekirjoittaneen ulkomaanmatkojen takia, tilaisuus tähän keskusteluun varataan eduskuntaryhmän kokouksessa ensi viikon torstaina 26.4.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *