Blogi

Puolustusvoimauudistuksen valmistelussa tyylivirhe

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Tiedote

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jan Vapaavuoren mukaan on harmillista, että viime päivien uutisointi puolustusvoimauudistuksesta antaa aiheettomasti aineksia kielipoliittiseen kiistaan.

Vapaavuori huomauttaa, että kielilain ja hallitusohjelman kirjausten perusteella on selvää, että ruotsinkielinen varusmieskoulutus on turvattava. Se antaa perusteet myös Dragsvikin varuskunnan säilyttämiselle.

”Olen erityisen harmissani siitä, että pahimmillaan tässä syyllistetään tunteiden kuumentuessa suomenruotsalaista kansanosaa, vaikka sille ei ole mitään perusteita. On täysin selvää, että varusmieskoulutusta annetaan jossain muodossa myös toisella kotimaisella kielellä.”

Vapaavuoren mielestä puolustusvoimauudistuksen valmistelussa on sattunut tyylivirhe.

”Puolustusministeri Wallin olisi voinut selkeämmin tuoda esille ne perusteet ja sen valmisteluprosessin, jonka tuloksena puolustusvoimauudistuksessa päädyttiin säilyttämään nimenomaan Dragsvikin varuskunta ruotsinkielisen koulutuksen antopaikkana. Nyt on liian paljon tulkintoja ja epäselvyyksiä ilmassa, eikä se ole hyväksi näin suurelle uudistukselle.”

Vapaavuori toivoo puolustusministeri Stefan Wallinin kertovan vielä yksityiskohtaisesti ja selkeästi puolustusvoimauudistukseen liittyvien ratkaisujen perusteet.

”Koska ihmisten mielissä on kokonaisuuteen liittyen, erityisesti Dragsvikin varuskunnan kohtalon osalta, epätietoisuutta ratkaisujen perusteista ja päätöksentekoprosessista, ne on hyvä julkisesti kaikille vielä avata.”