Blogi

Kuka keskittää ja kuka ei?

Keskusta on pitkin talvea rämpyttänyt hallituksen keskittämisideologiasta. Pontimena kiivailulle lienee ihmisten sinänsä aiheellinen huoli lähipalveluidensa kohtalosta muuttuvassa maailmassa. Ilmestyskirjan pedoksi tässä teatterissa on roolitettu hallituksen kuntauudistus, jota on helppo ja kiva syyttää nykypäivänä melkein mistä tahansa.

Mutta on Keskustankin piirissä annos rehellisyyttä. Omassa pää-äänenkannattaja Suomenmaassa Keskustan euroedustaja Hannu Takkula kirjoittaa:

”Kun puhumme keskittämisestä, on hyvä muistaa, että Tilastokeskuksen selvityksen mukaan koko Suomen itsenäisyyden ajan voimakkain palveluja ja rakenteita keskittänyt vuosi oli 2009. Tuona vuonna vallassa oli keskustan johtama hallitus, joten jos tilastot pitävät paikkaansa, niin aivan syyttömiä tähän maatamme kohdanneeseen rakennemuutokseen emme ole mekään, vaikka nyt oppositiossa istumme.”

Keskittyminen on tosiasia – ainakin jossain määrin. Se ei kuitenkaan liity kuntarajoihin mitenkään. Kysymys on yhteiskunnan rakennemuutoksesta, jota myös kaupungistumiseksi kutsutaan. Tämä jatkuu mitä suurimmalla todennäköisyydellä myös jatkossa halusimmepa tai emme ja riippumatta siitä, ketkä ovat hallituksessa.

Ja jos se jatkuu, ja jos myös haja-asutusalueiden palvelut halutaan turvata, tarvitsemme väistämättä ja välttämättä riittävän vahvoja kuntia, jotka voivat tämän haasteen hoitaa.

Se ainakin on nähty, että nykyinen malli ei lähipalveluita turvaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *