Blogi

Ylilyöntejä Finnairista

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Hautala väläytti, että valtio voisi luopua enemmistöosuudestaan kansallisessa lentoyhtiössä Finnairissa. Ehdotukselle on perusteensa. On selvää, että raskaasti tappiollisen Finnairin suhteen on vallitsevassa erittäin vaikeassa kilpailutilanteessa tehtävä jotain. Tai todennäköisesti aika paljonkin.

Virinneessä keskustelussa on ilmennyt ylilyöntejä, suuntaan ja toiseen, missä sinänsä ei ole mitään uutta.

Ulkoministeri Tuomiojan viittaus kansallisvarallisuuden holtittomaan myyntiin on taattua Tuomiojaa. Tulokulma on erittäin ideologinen, jyrkän vasemmistolainen. Uppoutumatta ideologisiin pohdintoihin sen enempää, kovin suuria kansallisvarallisuusarvoja ei Finnairissa taida olla.

Helsingin Sanomien tämänpäiväisessä jutussa toimittaja Aaltonen arvioi vähemmän mairittelevaan sävyyn liikenneministeri Kyllösen tulokulmaa siitä, että ”Suomi on syrjäinen saari”. Juuri tästä kuitenkin on kyse.

Tähän liittyvä HS:n viittaus afrikkalaisten diktaattoreiden tarpeisiin päästä aika ajoin kiiruusti ulkomaille omalla lentoyhtiöllä ja tästä tehty johtopäätös suomalaisten ministereiden motiiveista oli mauttomuudessaan vertaansa vailla – vaikka se ironiseksi heitoksi olikin varmaan tarkoitettu.

Strateginen intressimme ei ole oma lentoyhtiö sinänsä, vaan se, että Suomesta on hyvät lentoyhteydet eri puolille maailmaa. Tämä ei välttämättä edellytä omaa lentoyhtiötä, mutta on sillä aina omat etunsa. Finnair on itsekin mainonnassaan käyttänyt ilmaisua ”illaksi kotiin”, jolla viitataan suorien lentoyhteyksien hienouteen

Kun HS viime viikolla ensi kerran uutisoi asian, Helsinki-Vantaalta löydetty tavallinen matkustaja kommentoi asiaa. ”Ei väliä, kunhan homma pelaa”.

Tämä on hyvä tulokulma. Se että homma pelaa, ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

Joka tapauksessa on tärkeää mieltää, että strateginen intressimme liittyy toimiviin lentoyhteyksiin, ei omaan lentoyhtiöön.

Jos ja kun Finnairin ympärillä tehtävien järjestelyjen tavoitteena on edistää sitä, että homma pelaa, sitä että Suomesta on kattavat ja nopeat yhteydet maailmalle, järjestelyjä pitää tukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.