Blogi

Jäitä hattuun kuntakarttojen kanssa

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Tiedote

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän eilen julkistamaa selvitystä uudeksi kunta- ja palvelurakenteeksi perusteellisena tietopakettina.

”Kannustan kaikkia perehtymään erityisesti selvitysosaan huolellisesti. Tuskin koskaan aikaisemmin on tehty näin perusteellista selvitystä suomalaisten kuntien ja palveluiden nykytilasta. On aika siirtää katse kartoista perusteluihin”, Vapaavuori sanoi.

Heti julkistuksen jälkeen keskiviikkona tunteet alkoivat käydä yllättävänkin kuumina, vaikka nyt prosessi vasta alkaa. Esimerkiksi Keskustan Mari Kiviniemi julisti viime keväänä, että ”Suomea pitää rakentaa sopimalla, ei repimällä”. Nyt tuo ajatus tuntuu häneltä unohtuneen, Vapaavuori kummastelee.

”Kuntakentän ongelmista vallitsee laaja yhteisymmärrys ja uudistustarve on yleisesti tunnustettu. Toivon kaikilta malttia”, Vapaavuori jatkaa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan kuntien määrään tai kuntarajoihin ei pitäisi kiinnittää liian suurta huomiota uudistuksen tässä vaiheessa. ”Olennaista uudistuksessa on palveluiden turvaaminen koko maassa sekä toisaalta asumisen, maankäytön ja liikenteen kysymysten ratkaiseminen kestävällä tavalla kaupunkiseuduilla. Kuntien lopullinen lukumäärä ei ole vielä kenelläkään tiedossa”, Vapaavuori sanoo.

”Ongelmat ovat laajasti tiedossa. Kysymys on koko hyvinvointiyhteiskunnan kannalta vakavasta asiasta, joka vaatii ja ansaitsee huolellisen perehtymisen ennen varsinaista päätöksentekoa. Nyt on aika siirtyä kuulemaan kuntia ja kuntalaisia, jotta toimivat ratkaisut löydetään.”