Blogi

2 miljardia euroa on paljon rahaa

Valtion tämän vuoden budjetissa valtion velan korkoihin on budjetoitu yli 2 miljardia euroa. Tarkka summa on 2 146 000 000 euroa. Se on paljon rahaa.

Runsaalla kahdella miljardilla saisi yhtä sun toista. Sillä saisi vaikkapa rakennettua kolme kehärataa tai kaksi länsimetroa, rahoitettua Ylen toiminnan neljäksi vuodeksi tai maksettua lapsilisät 1,5 miljoonalle ensisynnyttäjälle. Summalla voisi myös tuplata kaikkien suomalaisten sairaanhoitajien vuosipalkan tai hankittua jokaiselle peruskoululaiselle vuosittain 6 uutta läppäriä.

Tämä kaikki siis sillä summalla, mitä me maksamme korkoja valtionvelasta. Joka ikinen vuosi.

Viime aikoina on käyty vilkasta keskustelua Guggenheim-museon tarpeellisuudesta. Yksi vastustava peruste on hankkeen hinta. Valtion velan korkomenoilla voisimme kuitenkin rakentaa noin 15 Guggenheim-museota joka vuosi.

Ei todellakaan ole samantekevää kuinka paljon valtiolla on velkaa. Eikä todellakaan ole yhdentekevää kuinka paljon tämä velkataakka kasvaa vuosittain. Näillä näkymin ja tätä menoa jatkaen, korkomento ovat jo vuonna 2015 selvästi yli 3 miljardia.

Jos on 2 miljardia euroa paljon rahaa, vielä enemmän on 7 miljardia, jonka verran otamme tänä vuonna lisää velkaa.

Velkaantumisen kierre kannattaa pysäyttää. Velkaantumisen kierre pitää pysäyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *