Blogi

Kuntapohjalta – tai sitten joltain toiselta pohjalta

”Kunnan rooli minimiin”. Näin otsikoi Kauppalehti – etusivullaan ja näyttävästi – kapinakuntien äänitorven Anna-Mari Ahosen tulokulman. Otsikko on hyvä ja kuvaa kapinoitsijoiden ajattelua – ainakin fiksumpien kapinoitsijoiden.

Sisäsivun jutussa Ahonen toteaa: ”Suomalainen sovellus on se, että terveydenhuolto on kuntien vastuulla. Tämä kuvio on tullut tiensä päähän”. Viesti siis on, että terveydenhuolto pitää järjestää muun kuin kunnan vastuulla. Käytännössä tämä tarkoittaa paitsi terveydenhuoltoa myös siihen läheisesti liittyvää sosiaalitointa. Ja tämä taas tarkoittaa käytännössä puolta kunnan taloudesta – puolta kunnan nykyisistä tehtävistä.

Toden totta, kuntauudistuksen vaihtoehtona on kunnan roolin minimointi. Asian voisi ilmaista niinkin, että silloin luopuisimme nykyisestä kuntaperusteisesta järjestelmästä.

Toki näinkin voi tehdä. Ainakin periaatteessa. Mutta miksi? Siksikö, että pidämme kynsin hampain kiinni nykyisistä kuntarajoista? Minusta maksaisimme silloin liian kovan hinnan kyvyttömyydestämme hallitusti uudistaa nykyrakenteita.

Ja mitä tilalle? Muuta vaihtoehtoa ei taida olla kun uutta välillistä hallintoa, uusia isännättömiä organisaatioita. Uusia himmeleitä, uusia järjestelyjä, joissa valta ja vastuu eivät ole samoissa käsissä. Uusia hallintotasoja, uusia virkoja, uusia vaaleja, ehkä jopa uusia veroja – tai vaihtoehtoisesti kuihtuvaa demokratiaa ja entistä vallattomampia valtuutettuja?

Olen samaa mieltä Ahosen kanssa siitä, että nykyinen järjestelmä on tullut tiensä päähän, mutta eri mieltä siitä, mikä johtopäätös tästä pitää tehdä. Kuntaperusteinen järjestelmä on Suomessa kaikkine heikkouksineenkin osoittanut elinvoimansa. Kuntarakenteita järkevästi muokkaamalla kunnallishallintomallimme on vielä pelastettavissa.

Haluan joka tapauksessa kiittää kapinakenraalitar Ahosta rehellisyydestä. Kunnan roolin minimoiminen on looginen ja lähes väistämätön tie, jos emme osaa, tohdi tai uskalla uudistaa kuntarakenteita. Kuntauudistuksessa on kyse muustakin kuin kuntarakenteista sinänsä. Kyse on koko kuntaperusteisen järjestelmämme tulevaisuudesta. Ja samalla koko paikallishallintomme tulevaisuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *