Blogi

Presidentillä on väliä

Presidentti Koivisto on ilmoittanut katuvansa presidentin vallan karsimista. Asiasta voi olla montaa mieltä, eikä asialle enää mitään voi. Olisi kuitenkin iso väärinkäsitys kuvitella, etteikö presidentillä edelleen olisi merkittäviä valtaoikeuksia. Siksikin myös sillä on merkitystä kuka maan ulkopolitiikkaa johtaa. Presidentillä on väliä.

Ulkopolitiikan tarkoituksena pidetään paitsi hyvien suhteiden vaalimista naapureihin ja muihin valtioihin, myös maalle tärkeiden tavoitteiden edistämistä. Kansallisen edun tavoittelu on, tai sen ainakin pitäisi olla, ulkopolitiikkamme tärkein tavoite. Näin toimivat kaikki muut valtiot niin Euroopassa kuin sen ulkopuolellakin.

Kylmän sodan jälkeen valtion vaikutusvaltaa ei mitata enää pelkällä eikä edes ensisijaisesti sotilaallisella kyvyllä tai rynnäkkökiväärien määrällä, vaikka niillä edelleen merkitystä onkin. Tänä päivänä kyse on muista resursseista: osaavasta työvoimasta, uusista innovaatioista, luonnonvaroista, taloudellisesta suorituskyvystä.

Suomalaisten hyvinvoinnin kannalta olennainen kysymys on se, kuinka hyvin tuleva presidentti ymmärtää talouden ja ulkopolitiikan suhteen ja miten hän osaa toimia muuttuneessa toimintaympäristössä. Kiihtyvä globalisaatio vain vahvistaa talouden merkitystä.

Ulkopolitiikassa on kyse kansallisen edun edistämisestä. Kansallinen etu puolestaan on yhä enemmän taloutta – kunnossa olevaa omaa taloutta ja kukoistavaa kansainvälistä kauppaa. Näillä kaikilla on väliä. Presidentillä on väliä.

Sauli Niinistön veroista uuden ulkopolitiikan asiantuntijaa ei Suomessa muualla ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *