Blogi

Tuomiojan EU-lausunnoista

Ulkoministeri Tuomiojan EU:n uutta taloussopimusta vastustavat kriittiset kannanotot on pantu merkille kansainvälisessä lehdistössä, näin mm. Kalevan tämänpäiväisen pääkirjoituksen mukaan. Kalevan mukaan ”tilanne on herkkä”, ”tällaisessa tilanteessa hallituksen keskeisiltä ministereiltä ei kaivata epäluottamusta lietsovia kannanottoja”, ja ”kansallisen edun nimissä olisi ehkä ollut tällä kertaa parempi, että Tuomioja olisi pitänyt mölyt mahassaan”. Kalevan arvioon on helppo yhtyä.

Yksittäisten ministereiden ulostulot ovat lähtökohtaisesti yksittäisten ministereiden ulostuloja, eikä niille pidä antaa itseään suurempaa merkitystä. Ulkoministeri on kuitenkin ulkoministeri, eikä sitä mitä hän EU-politiikan keskeisissä asioissa sanoo, voi ohittaa olankohautuksella, vaikka EU-politiikan johto kuuluukin pää- eikä ulkoministerille. Varsinkin kun ulostuloja tehdään korkealla profiililla kansainvälisessä lehdistössä.

EU:n uusi taloussopimus ei myöskään ole yksittäinen pikkukysymys, jossa hallituksen yhteiseltä linjalta lipsuminen olisi vähemmän merkityksellistä.

Istuva hallitus on tunnetusti poikkeuksellisen laajapohjainen. Oppositio on jo tämän takia heikko. Tästä ei kuitenkaan voi eikä saa tehdä sitä johtopäätöstä, että hallitus voi kinastella tavallista enemmän keskenään, kun oppositiosta ei kuitenkaan ole todellista vaaraa. Varsinkin ulko- ja EU-politiikan isoissa asioissa kyse on kansallisesta edusta, kuten Kalevan pääkirjoituskin muistuttaa. Kansallinen etu puolestaan on jokaisen ministerin toiminnan ylin ohjenuora.

Demokratian henkeen ja monipuoluehallitusten arkeen kuuluu se, että hallituksen piirissä voidaan olla eri mieltä isoissakin asioissa. Päätöksiä pitää silti pystyä tekemään ja ennen kaikkea niistä on pystyttävä pitämään kiinni. Hallituksen sisäisen keskustelun aika on ennen päätöksentekoa, ei sen jälkeen.

EU:n huippukokousten jälkeen ulkoministerin tehtävä on tukea niitä huippukokouksen päätöksiä, joita maan oma hallitus pääministerinsä johdolla on ollut mukana sopimassa, vaikka kuinka kiukuttaisi. Minun on vaikea nähdä, että tästä voisi kukaan olla eri mieltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *