Blogi

Luottoluokittajia ei pidä vähätellä

Yksi suurista luottoluokittajista alensi jokin päivä sitten usean euromaan luokitusta. Tämän jälkeen pohdittiin aiheellisesti sitä, mitä kaikkea tämä tarkoittaa Suomelle.

Luottoluokittajien kannanottoja ei pidä liioitella, mutta ei myöskään vähätellä. Absoluuttista totuutta ne eivät edusta, mutta kyllä niillä oma selkeä merkityksensä on. Yksi viesti on se, ettei Suomenkaan kolmen A:n luokitus ole itsestäänselvyys. Meitäkin tarkkaillaan. Sillä, mitä teemme tai tekemättä jätämme, on merkitystä.

Luottoluokittajatkin tekevät virheitä. Lähihistoriassa niitä on tehty paljon. On kuitenkin oletettavaa, että tästä on opittu.

Niin tai näin, ellei luottoluokittajia tarvittaisi, niitä ei olisi. Ja ellei niiden edesottamuksilla olisi merkitystä, niiden edesottamuksista ei tehtäisi isoja juttuja.

Eniten luottamusta lisää johdonmukaisen politiikan harjoittaminen. Tärkeää on tällöin erityisesti se, että pidetään kiinni omista aiemmista päätöksistä ja linjauksista, sikäli kun niiden tarkoitus on ollut lisätä luottamusta ja viestittää vastuullisen talouspolitiikan harjoittamista. Kääntäen yhtälö on ehkä vielä selvempi: eniten ja pahiten luottamusta nakertaisi se, ettei tällaisista linjauksista pidettäisi kiinni.

Suomessa hallitus linjasi vain puoli vuotta sitten – hallitusohjelmatasolla – miten menetellä, ellei talouskasvu ole toivottua. Kun kasvu nyt on osoittautunut ennakoitua selvästi heikommaksi, hallitusohjelmasta löytyy siis toimintaohje – säästöjä ja veronkorotuksia tasasuhteessa.

Ei tämä sen kummempaa pitäisi olla.

Toki kyse on muistakin asioista. Luottamusta maan kykyyn hoitaa asioitaan lisäävät aina hieman pitemmällä aikavälillä toteutuvat rakenteelliset uudistukset. Näistä keskeisin liittyy työurien pidentämiseen. Vailla merkitystä ei myöskään ole se, että kuntauudistus ajetaan määrätietoisesti läpi.

Mitä vielä luottoluokittajiin tulee, lienee fiksumpaa ottaa ne tosissaan, vaikka se ei olisi ihan välttämätöntä kuin suhtautua niihin yliolkaisesti, jos niillä vaikka olisikin iso merkitys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *