Blogi

Guggenheim vai sinivalkoista makkaraa

Kuljin tänään taksilla. Taksikuski tunnisti minut ja rupesi vuolain sanakääntein ilmaisemaan tukensa Guggenheim-museohankkeelle: ”Miten saisimme kansan ymmärtämään, että ei me täällä pelkällä sinivalkoisella makkaralla pärjätä.”

Ilahduin.

Mieleeni tuli Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän joskus 1990-luvun lopulla saama kirje. Eduskunnan lisärakennusta oltiin juuri suunnittelemassa ja vastustus oli kovaa – kuten aina. Kirjeen lähettäneen töölöläisrouvan mukaan ”Töölö-seura on aikanaan vastustanut mm. Töölön kirjastoa, Sibelius-monumenttia ja Temppeliaukion kirkkoa. Onneksi ne kaikki on silti rakennettu.”

Kaikki korkean profiilit herättävät aina vahvoja tunteita. Puolesta ja vastaan.

Uskooko joku, että täällä vaikkapa 2050-luvulla oikeasti oltaisiin sitä mieltä, että Guggenheim-museon rakentaminen 2010-luvulla oli virhe?

Politiikkaa tehdään ajassa. Silti sen vaikutukset ulottuvat – ainakin toisinaan – pitkälle tulevaisuuteen. Näin varsinkin kaupunkisuunnittelun alalla. Kaupungin vetovoima ja elinvoimaisuus ovat asioita, joita rakennetaan koko ajan – tai jätetään rakentamatta – ja joiden vaikutukset näkyvät vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja eteenpäin.

Pelkästään sinivalkoisella makkaralla ei pärjää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.