Blogi

Liian halpaa rahaa

Tarkkaavainen lukija huomasi tiistain Kauppalehdessä alaotsikon ”Suomen Pankki: Kehno yritys saa lainaa liian halvalla”. Jutun pääaihe oli se, että Suomessa yrityslainojen korot ovat matalat, Belgian jälkeen Euroopan alimmat. Tämä ei siis kuitenkaan ole pelkästään iloinen asia.

Jutussa haastatellun Sampo Pankin Leena Vainiomäki katsoo, että Suomen yritysmarkkinaa leimaa kyvyttömyys hinnoitella riskiä. ”Emme osaa tehdä riittävän isoa eroa hyvän ja ei-niin-hyvän luottokelpoisuuden välillä. Riskinäkökulmasta kehnompi yritys saa lainaa liian halvalla hyvään verrattuna”.

Kuulostaako tutulta? Miten se Kreikka pääsikin niin velkaantumaan. Tai Portugali tai eräät muut maat. Ettei vain ollut kyse siitä, että markkinat eivät osanneet tehdä riittävän isoa eroa hyvän ja ei-niin-hyvän välillä. Kehnompi valtio sai lainaa liian halvalla hyvään verrattuna. Syntyi vääriä illuusioita. Väärää turvallisuudentunnetta. Irtautumista realiteeteista, holtittomuuttakin.

Kyse on tietysti osin eri asiasta. Mutta vain osin. Eri asiasta, mutta vain osin eri asiasta on kyse siinäkin, että maamme kunnat saavat käytännössä lainaa samalla hinnalla. Tai, että asuntolainojen korkomarginaalit vaihtelevat huomattavan vähän.

Halpa raha on saajansa kannalta iloinen asia, ainakin hetken aikaa. Kokonaisuuden kannalta tilanne voi olla toinen. Eikä pelkästään euroalueen isossa kuvassa.

Esimerkiksi asuntomarkkinoilla halpa ja helppo raha on yksi selittävä tekijä hintojen kohoamiselle.

Ja ellei muuta, niin liian pienet korkoerot eri toimijoiden välillä useimmiten suotta sorsivat hyvin asiansa hoitaneita, kun ne eivät tämän seurauksena saa sitä kilpailuetua, joka niiden pitäisi saada. Ja pahimmillaanhan hyvin omat asiansa hoitaneet joutuvat lopulta maksumiehiksi, kun liian halvalla rahaa saaneet ei-niin-hyvät toimijat todella osoittautuvat ei-niin-hyviksi.

Pääoma on niukka hyödyke. On ongelmallista jos se ei sitä ole. Ongelma tosin on sekin jos se on liian niukka hyödyke.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *