Blogi

SAK:lta hyvä kannanotto

Verkkouutisten mukaan ”SAK:n mielestä asuntoja täytyy rakentaa sinne, missä niitä tarvitaan”. Lause ei ole niin hölmö kuin miltä se äkkiseltään näyttää. Jos asia olisi itsestäänselvyys, sitä ei muuten tarvitsisi ääneen sanoa. Lauseen voi sitä paitsi lukea niinkin, että asuntoja ei pidä rakentaa sinne, missä niitä ei tarvita. Tai missä niitä tarvitaan vähemmän.

Oma lempioivallukseni on se, että joukkoliikenteeseen kannattaa panostaa siellä missä on joukkoja. Tätä ei olisi tarvetta sanoa, jos näin laajasti ajateltaisiin. Yleisesti hyväksytty lähtökohta ei myöskään ole se, että liikenteeseen kannattaisi panostaa siellä missä on liikennettä, tai että kouluihin kannattaisi panostaa siellä missä on koululaisia. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.

Itse asiassa yhteiskunnallinen keskustelu katsoo kaikkia näitä – ja monia muita vastaavanlaisia kysymyksenasetteluja – monesti täysin vastakkaisesta suunnasta. Ihan totta.

Kaupungistuminen on vaikea ilmiö. Se on vaikea erityisesti sen takia, että niin moni sitä vastustaa. Silti se ei ole kenenkään salajuoni, vaan ihmisten vapaasta tahdosta kumpuava tosiasia.

Koska kaupungistumista ei kannata vastustaa, eikä oikein tehokkaasti voikaan vastustaa, kannattaisi keskittyä kaupungistumisen hallintaan. Esimerkiksi se, että joissakin isoimmissa kasvukeskuksissa on liian vähän asuntoja ja erityisesti kohtuuhintaisia asuntoja, on seurausta kaupungistumisen hallinnan epäonnistumisesta. Ei siis ole rakennettu asuntoja, sinne missä niitä tarvitaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *