Blogi

Enemmän vai vähemmän rahaa kunnille?

Opposition mukaan kuntatalouteen on tulossa rajutleikkaukset. Hallituksen mukaan kuntien rahat lisääntyvät ensi vuonnakin. KutenTeija Sutinen mainiossa jutussaan tämän päivän HS:ssa toteaa, molemmat ovat omallatavallaan oikeassa.

On totta, että kuntien valtionosuuksia leikataan. Niitäleikataan hallitusohjelmassa sovitulla tavalla yli 600 miljoonaa euroa. Se onpaljon rahaa. Mutta ei kuitenkaan ihan kamalasti. Kuntatalous on tällä haavaakohtuullisen hyvässä kunnossa – varsinkin verrattuna valtiontalouteen. Tosiasiaon, että valtio otti lähes kokonaan piikkiinsä syksyn 2008 talouskriisin, jaettä kuntien talouteen se ei – kiitos valtion – juuri vaikuttanut. Valtiontalous puolestaan on edelleen 8 miljardia pakkasella – siis vuositasolla.

Pitkään näin ei kuitenkaan voi jatkaa. Julkisen taloudenkestävyysvajeesta noin puolet kohdistuu kuntapuolelle. Tästä ollaan kutakuinkinyksimielisiä. Siitä pitäisi siksi osata tehdä myös oikeat johtopäätökset. Tätätaustaa vasten on itse asiassa aika luontevaa, että hallitusohjelmassasovituista säästöistä (1,25 mrd) aika lailla tarkkaan puolet (631 milj) kohdistetaankuntapuolelle.

Silti on totta, että kunnat saavat valtiolta ensi vuonna enemmänrahaa kuin tänä vuonna. Tämä johtuu siitä, että erilaiset indeksijärjestelmätnostavat kuntien valtiolta saamaa rahapottia enemmän kuin mitävaltionosuusleikkaukset vähentävät. Asian voinee totuudenmukaisesti kuvatasiten, että valtio ei kaiken kaikkiaan korvaa kunnille nyt täysimääräisestisitä, että monet asiat kallistuvat. Koska mm. palkat ja monet muut kunnilleolennaiset menot kuitenkin kallistuvat, ja koska tätä ei kokonaan kompensoida,rahaa jää kunnille vähempään, vaikka sen määrä siis lisääntyykin. Pitää siissäästää. Se, että rahan määrä kuitenkin siis lisääntyy, kertonee ainakin sen,että kamalan rajuista säästöistä ei ole kysymys.

Toisaalta säästää pitää. Tästä lienevät kaikki samaa mieltä.Moni on jopa sitä mieltä, että pitäisi säästää enemmän kuin mitä nyt säästetään.

Keskustaoppositio on tehnyt tästä taiteen – omalla vastaansanomattomallatyylillään. Toisaalta se haukkuu hallitusta ylivelkaantumisesta eli siis antaaymmärtää, että pitäisi säästää enemmän. Toisaalta se rusikoi kaikki säästötmaan rakoon. Kun eduskunnassa viime viikolla haastoin keskustalaiset kertomaanlinjansa, säästetäänkö nyt liikaa vai liian vähän, sain vastaukseksi ”hyväkysymys”.

Ja totta kai kaikki säästöt jollain lailla kirpaisevat. Muttavielä enemmän kirpaisee, jos asianmukaisia säästöjä ei tehdä. Ennemmin taimyöhemmin.