Blogi

Kun ei ole kiva selitellä, 28.9.2011

Alexander Stubb kirjoitti jokin aika sitten blogissaan ”vihastuksestaan”. Häntä on blogin mukaan jo pitkään kalvanut se, että politiikassa haukutaan ja riidellään jatkuvasti. Stubbin kirjoittaa median välityksellä tai eduskunnan salissa tapahtuvasta riitelystä: ”Osa siitä on toki teatteria, mutta paljon on myös sellaista, joka ei mielestäni sovi sivistyneiden ihmisten kanssakäymiseen”.

Näin varmasti on.

Minua puolestaan on koko poliittisen urani vihastuttanut parlamentarismiimme pesiytynyt tulokulma, jonka mukaan opposition taipumus on vastustaa kutakuinkin kaikkea. Osa siitäkin on toki teatteria, mutta silti!

Timo Soini käytti ERVV:stä keskusteltaessa eilen eduskunnassa ilmaisua, jonka mukaan tukipäätöksiä ei ole kiva toreilla selitellä. Ei olekaan. Mutta se ei ole asian ydin. Poliitikot on valittu hoitamaan yhteisiä asioita ja tekemään päätöksiä, silloinkin kun ne ovat vaikeita ja epäsuosittuja, jos ne ovat isänmaan edun mukaisia. Järjestelmässämme oppositio ei kuitenkaan tee päätöksiä, ei suosittuja eikä epäsuosittuja. Oppositio ei ole vastuussa – tai ainakin näin koetaan. Siksi oppositiossa voi valikoida – voi olla mukana tukemassa vain sellaisia päätöksiä, joita on mukava selitellä turuilla ja toreilla.

Kaikkein surullisinta on nähdä kuinka puolueen kanta johonkin asiaan muuttuu sillä silmänräpäyksellä kun puolue siirtyy hallitusvastuusta oppositioon. Keskusta on tässä lajissa ihan omaa luokkaansa. Asioita, joita he ovat olleet valmiita toreilla isänmaan edun nimissä selittelemään, voi hetkessä tulla oppositiopolitiikan keihäänkärkiä; asioita joita vastustetaan vimmatusti.

”Yhden euromaan päästäminen maksukyvyttömyyden tilaan johtaisi pahimmassa tapauksessa ketjureaktioon, jonka seurauksena talouden kasvu kääntyisi uudestaan laskuun ja Euroopassa ajauduttaisiin taas taantumaan. Maanosan laajuinen lama tietäisi kylmää kyytiä myös Suomen orastavalle kasvulle ja suomalaisten hyvinvoinnille.” Näin totesi Mari Kiviniemi maaliskuussa – vielä pääministerinä ollessaan. Tänään Keskusta äänestää koko iloisella joukolla hallituksen ERVV-esitystä vastaan. Selityksiä toki aina riittää. Mutta. Kuvitteleeko kukaan missään tai koskaan, että Keskusta tekisi näin, jos se olisi edelleen hallituksessa?

Hyvän vertailukohdan Keskustan käyttäytymiseen saa seuraamalla komissaari Olli Rehnin edesottamuksia. Rehn on vaikutusvaltaisin ja parhaiten informoitu keskustavaikuttaja Euroopassa tällä hetkellä ja viimeksi eilen hän vahvasti vetosi kaikkiin euromaihin kyseessä olevan paketin hyväksymisen puolesta. Hänen mielestään olosuhteet eivät olleet muuttuneet sillä tavalla kun kotimainen keskustajoukkomme sepittää.

Hänen mielestään vastuuta pitää edelleen kantaa ja päätöksiä tehdä, vaikka ne olisivat vaikeita, kalliita ja epäsuosittujakin.

Rehn onkin edelleen istuvan komission jäsen.

Mutta Keskusta ei enää ole hallituspuolue, vaan oppositiossa.