Blogi

Tosiasiat tunnustaen

Hallitusneuvottelut alkavat vihdoin tänään. Ilmassa on taas suurta urheilujuhlan tuntua. Osanottajiakin kinkereihin on riittävästi.

Vaalien jälkeinen kuukausi on väännetty kättä lähinnä Portugalin tukemisesta ja yleisemmin EU-politiikan linjoista. Tulevan hallituksen isoimmat haasteet ovat kuitenkin kotimaassa.

Eilinen Kauppalehti kuvasi tilannetta pääkirjoituksessaan osuvasti.

”Hallituspohjasta huolimatta maan edessä ovat samat kovat tosiasiat kuin ennenkin. Työuria on jatkettava, kestävyysvajeen purkamiseen pitää käydä käsiksi, kuntaremontti on käynnistettävä, vanhenevan väestön hoiva- ja terveyspalvelujen tuottamisen yhtälö on ratkaistava ja työllisyysastetta on nostettava. Kaikkien haasteiden ratkaisun pääavain on kasvua luova talous- ja veropolitiikka”.

Näin on.

Lasse Männistö, joka toimi erityisavustajanani asuntoministerin työssäni vaaleihin asti (onnittelut vielä valinnasta eduskuntaan) kampanjoi vaaleissa sloganilla ”tosiasiat tunnustaen”.

Tästä on kyse nytkin.

Suomalaiset yksinkertaisesti ansaitsevat sen, että heidän edusmiehensä ja -naisensa hoitavat maan asioita järkevästi ja vastuullisesti, tosiasiat tunnustaen. Säätytalolle tästä päivästä alkaen kokoontuvien hallitusneuvottelijoiden varassa on nyt tavallista enemmän.