Blogi

Arvoton näytelmä vakavasta asiasta

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen kirjoittaa tämän päivän lehdessä poliittisen järjestelmämme Portugal-sähläilystä. Pentikäinen on otsikoinut juttunsa ”arvoton näytelmä vakavasta asiasta”. Hänen mukaansa shown teemana on ”poliittinen takinkääntö ja vastuunkannon vähättely”. En voisi olla enempää samaa mieltä päätoimittajan kanssa.

Asiassa on kyse siitä, että vastuuta päätöksestä eivät halua ottaa ne puolueet, jotka olivat vaaleja edeltävässä hallituksessa eivätkä myöskään ne, jotka todennäköisesti ovat tulossa seuraavaan hallitukseen. Siksi vastuunkantajien joukkoon ovat jääneet vain molemmissa hallituksissa mukana olevat Kokoomus ja RKP.

Käydyssä keskustelussa on viitattu ajatukseen, jonka mukaan hallituksen tehtävänä on kantaa vastuuta ja opposition tehtävänä on olla eri mieltä. Kun SDP kokee vielä olevansa oppositiossa ja Keskusta ja Vihreät kokevat kohta olevansa siellä, soppa on valmis.

Mutta olemmeko hyväksyneet mainitun opposition roolin liian kritiikittömästi? Onko tosiaan niin, että opposition – oli se entinen, nykyinen tai tuleva oppositio, tulee olla eri mieltä? Onko niin, että vain hallituksessa tulee kantaa vastuuta? Onko niin, että oppositiolla ei ole vastuuta lainkaan?

Ja ennen kaikkea: voiko samalla puolueella olla kaksi eri kantaa sen mukaan sattuuko se olemaan hallituksessa vai oppositiossa? Ja aivan erityisesti: voiko näin toimia silloinkin, kun kyse on isänmaan kannalta isoista asioista?

Menneellä vaalikaudella pohdittiin isolla joukolla ja oikein Jorma Ollilan johdolla Suomen maabrändiä. Hyvä niin. Ei sitä olisi tarve pohdiskella, ellei sillä olisi merkitystä. Tuota työtä valmisteltaessa ja julkistettaessa tätä näkökulmaa ei kiistetty. Nyt yhä useampi yrittää väittää, ettei Suomen maineella kansainvälisillä kentillä ole väliä.

Kyllä muuten on!

Kansainvälinen media kirjoittelee Suomesta enemmän kuin ehkä koskaan. Päättäjät eri puolilla Eurooppaa, jossa muuten ollaan samojen päätösten äärellä kuin me täällä koto-Suomessa, ihmettelevät ja äimistelevät.

Pelinpolitiikan ja pikkunäppärän taktikoinnin asettaminen isänmaan asian edelle on jo aiheuttanut kansakunnalle vahinkoa. Sen määrää on mahdotonta mitata, mutta se on merkittävää.

Ainakin se on tullut selväksi, että voimme vaikuttaa omaan maabrändiimme.