Blogi

7 richterin jytky

Perussuomalaisten voitto oli odotettu. Voitto oli kuitenkin odotettuakin rajumpi.

Kyse on ainakin 7 richterin jytkystä, joka tekee armotonta jälkeä. Poliittisen järjestelmämme mannerlaatat vavahtelevat pitkään. Vaalien jälkiä raivataan ja siivotaan vielä pitkään.

Moni asia muuttuu vaalien myötä – osa pysyvämmin, osa ainakin tilapäisesti.

Isänmaa olisi ollut isojen haasteiden edessä joka tapauksessa. Jonkinlaisella vaalien ”normaalituloksellakin” olisimme olleet isojen mullistusten äärellä. Kasvun vauhdittamisesta puhuminen on helpompaa kuin sen aikaansaaminen. Valtiontalouden tasapainottaminen ei ole helppo tehtävä. Ikääntyminen ei odota, vaan vyöryy vääjäämättä päällemme. Vaalien jälkeen olemme kuitenkin tilanteessa, jossa paine lunastaa erilaisia lupauksia uhkaa viedä asetelman vielä vaikeammaksi.

Suomi muuttuu myös sen suhteen, miten meihin maailmalla suhtaudutaan. Pisa-vertailujen moninkertainen voittaja yllätti tavalla, jota tuskin odotettiin. Oikein tai väärin, maineemme ja asemamme eivät enää ole entisensä. Joitakin se häiritsee enemmän, joitakin vähemmän. Osaa kauhistuttaa, osaa nolottaa.

On selvää, että emme myöskään tule selviämään ilman jälkijäristyksiä. Tuskin tämä vielä tässä oli!

Maa rakennetaan kaikkien järistysten jälkeen aina uudelleen. Joskus se onnistuu paremmin, joskus huonommin. Jos joskus, niin nyt tarvittaisiin viisautta.