Blogi

Parkkipaikkoja kerjäläisille

”Romanit perustelivat hylkäämispäätöstään sillä, ettei palvelukeskuksessa ole riittävästi parkkipaikkoja tai ruoanlaittomahdollisuuksia”. Näin kertoo päivän Helsingin Sanomat.

Siis haloo! Ei riittävästi parkkipaikkoja! Kerjäläisille!

Hesarin jutun alaotsikko oli ”Romanit eivät hyväksyneet majoitustarjousta Hietaniemen palvelukeskuksessa”. Minusta tällaista tarjousta ei olisi koskaan pitänyt tehdä. Hietaniemen keskus on rakennettu muuhun tarkoitukseen. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman tavoitteena on vähentää pitkäaikaisasunnottomuutta, ei asuttaa kerjäläisiä.

Romanit kuitenkin hylkäsivät tarjouksen. Koska ei ollut riittävästi parkkipaikkoja. Ihan vaatimattomia eivät päivittäiset kerjäystienestit taida olla.

Antti Blåfield kirjoittaa aiheesta niin ikään tämän päivän HS:ssa otsikolla ”Eurooppa polvillaan Helsingissä”. Kannattaa lukea. Oikein hyvä juttu.

Blåfieldin mukaan ”kodittomien asuntolat taas ovat jo nyt täysiä ja niiden suhteet lähiympäristöönsä jännitteiset. Romanikerjäläisten majoittaminen näihin asuntoloihin pahentaisi ahtautta ja kärjistäisi asuntoloiden ja lähistön asukkaiden suhteita entisestään. Lisäksi asuntolamajoitus saattaisi olla lisäkannustin tulla Helsinkiin…” Olen Blåfieldin kanssa samaa mieltä, olkoonkin ettemme enää puhu asuntoloista.

Mutta palvelukeskus ei siis kelvannut, koska siellä ei ollut riittävästi parkkipaikkoja.

Blåfield on oikeassa siinä, että asian ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja. Olen kuitenkin hänen kanssaan eri mieltä siitä, että vähiten huono vaihtoehto olisi osoittaa jostain tukikohta, jossa romanikerjäläiset voisivat oleilla. Näin ei minusta tarvitse tehdä. Ei heille tarvitse osoittaa mitään paikkaa. Miksi ylipäänsä pitäisi? Eikö parasta olisi olla tekemättä tämän suhteen mitään!

Helsingin kaupunginhallitus taitaa käsitellä kerjäläisasiaa taas ensi viikolla. Toistaiseksi kerjäläisten hyysääjillä on ollut enemmistö. Itse en voi tätä ymmärtää.

Mutta onhan se kamalaa, jos tarjotaan sellaista majoitusta, jossa ei ole riittävästi parkkipaikkoja!