Blogi

Kuntarakenne ja kaupan kaavakiistat, 15.3.2011

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen syytti viime viikolla kaupan kaavoitusongelmista hajanaista kuntarakennetta. Hänen mukaansa hajanainen kuntarakenne on pääsyy kaupan alan kaavoituskiistoihin. Pukkinen näkee ja tarjoaa ratkaisuksi seutukunta-alueen kokoisia kuntia. Olen Pukkisen kanssa samaa mieltä.

En tiedä onko hajanainen kuntarakenne pääsyy kaupan kaavakiistoihin, mutta keskeinen tekijä se varmasti on. Pukkista onkin syytä kiittää osuvasta oivalluksesta.

Hajanainen kuntarakenne aiheuttaa varsinkin kaupunkiseuduilla mitä moninaisimpia murheita. Kaupunkiseudut ovat monessa suhteessa toiminnallisia kokonaisuuksia ja niitä pitäisi siksi katsoa ja suunnitella kokonaisvaltaisesti. Käytännössä kunnallinen itsehallinto, kunnallinen verotusoikeus ja kunnallinen kaavoitusmonopoli johtavat kuitenkin siihen, että asiaa katsotaan kunkin kunnan omasta ahtaasta tulokulmasta. Puhutaan osaoptimoinnista seudullisen kokonaisedun kustannuksella.

Seudullinen tulokulma on olennainen varsinkin silloin kun on kyse toiminnoista, joilla on seudullisia vaikutuksia. Kaupan suuryksiköt ovat tästä hyvä esimerkki.

Kuntarajat ovat hallinnollisia rajoja. Niiden pitäisi olla järkevän toiminnan apuväline, ei itseisarvo sinänsä.