Blogi

Ahkeruudesta rankaisemisesta

”On myös kysyttävä, onko verojärjestelmä, jossa ihmisiä rankaistaan ahkeruudesta, oikeudenmukainen”. Kysymys on hyvä. Itse asiassa siinä osutaan asian ytimeen. Vielä paremmaksi sen tekee se, että kysyjä on Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Sitaatti on EK:n Prima-lehden uusimmasta numerosta. Itse juttu on otsikoitu osuvasti ”Työn ankara verotus kasvattaa harmaata taloutta”. Näin on. On erityisen hienoa, että alan ammattiliiton vasemmistolainen puheenjohtaja tohtii ja haluaa sanoa sen ääneen.

Kaikki pisteet Harjuniemelle. Tämän tyyppistä siviilirohkeutta kaipaisi enemmänkin. Kun tässä maassa on viime aikoina keskitytty lähinnä pelottelemaan tasaverolla (eli siis vastustamaan tuloverokevennyksiä) on hienoa kuulla maanläheisiä puheenvuoroja niiltä, jotka oikeilla työmailla käytännössä asioiden kanssa painiskelevat.

Verotuksella on monenlaisia vaikutuksia. Yksi niistä on vaikutus tulonjakoon ja tuloeroihin. Mutta se on vain yksi. Se todellakin on vain yksi tulokulma.

Verotus vaikuttaa myös siihen kuinka kannustavaa työn tekeminen ja yrittäminen on. Sillä puolestaan on valtava vaikutus talouskasvun edellytyksiin, joka puolestaan kaikkien mielestä on lähivuosien tärkein tavoitteemme.

Ahkeruutta rankaisemalla tuloerot varmasti pienenevät. Mutta samalla pienenee se kokonaispotti, joka käytettävissämme on.

Harjuniemi viittaa myös oikeudenmukaisuuteen osuvalla tavalla. Onko oikeudenmukaista loppujen lopuksi se, että tuloerot ovat mahdollisimman pienet riippumatta itse kunkin panoksesta vai onko oikeudenmukaista sittenkin palkita osaamisesta, ahkeruudesta ja kyvykkyydestä?