Blogi

Ihmisiä kanakopeissa

”Eivät ihmiset viihdy ekonomisesti päällekkäin kasatuissa kopeissa sen paremmin kuin kanatkaan”. Näin kertoo päivän Iltalehti sosiologi Anna Kontulan (vas) lausuneen kerrostaloasumisesta Aamupostissa.

Anna mun kaikki kestää. Mistä näitä päivystäviä dosentteja oikein kumpuaa?

Sosiologi Kontulalle kerrottakoon, että maan selkeästi korkeimpia neliöhintoja maksetaan Helsingin kantakaupungissa, mikä on puhdasta kerrostaloasumista. Tämä puolestaan on markkinataloutta. Hinnat ovat Helsingissä korkeimmat, koska niin monet haluavat siellä asua, itsensä kipeäksi maksamisen kustannuksellakin.

Eivätkä ihmiset siellä asuisi, elleivät ne siellä viihtyisi.

En ole (Kontulan veroinen) kana-asiantuntija, mutta uskallan väittää, etteivät kanat viihdy myöskään sinne tänne sekaisin sirotelleina. Ainakin osa kanoista on sosiaalisia olentoja samalla tavalla kun osalle ihmisistä urbaani elämänmeno on keskeinen elämän sisältö.

Ihmiset ovat erilaisia. Osalle elämä ”betonikaupungissa” on yhtä kärsimysnäytelmää, osalle se on ainoa sivistynyt tapa ylipäänsä asua ja elää.

Eläköön tämä erilaisuus. Kehitettäköön Suomessa niin kaupunkeja kuin maaseutuakin, ja älköön niitä aseteta epä-älyllisesti vastakkain. Ja annetaan ihmisten ihan itse päättää, missä he viihtyvät.