Blogi

Porvareille niukka voitto vai demareille rökäletappio?

HS uutisoi tänään Ruotsin eilisiä parlamenttivaaleja koskevan juttunsa ”porvareille niukka voitto”. Sinänsä asian voi tulkita näinkin. Vähintään yhtä oikea tulkinta olisi kuitenkin ollut kuvata vaaleja historialliseksi rökäletappioksi Ruotsin demareille. Itselläni oli ilo ottaa vaalitulos vastaan Moderaattien vaalivalvojaisissa Tukholmassa.

Porvariallianssin etumatka suhteessa punavihreään demareiden vetämään ryhmittymään kasvoi 2,2 %:sta 5,7 %:iin. Kun porvarit saivat edellisissä vaaleissa 48,2 % äänistä ja punavihreät 46,0 %, niin eilisissä vaaleissa luvut olivat 49,3 % porvareille ja 43,6 % punavihreille.

Tätä voi toki kutsua ”niukaksi voitoksi”, jos niin haluaa. Jos ja kun näin asian haluaa nähdä, vaalituloksesta jää kuitenkin huomaamatta jotain todella olennaista.

Ruotsia on kutsuttu maailman ainoaksi demokraattiseksi yksipuoluejärjestelmäksi. Demarit ovat hallinneet maata viimeiset sata vuotta vain muutamia lyhyitä poikkeusjaksoja lukuun ottamatta. Pisin yhtäjaksoinen demarivalta kesti peräti 44 vuotta vuodesta 1932 vuoteen 1976. Tämän rinnalla Kekkosenkin valtakausi Suomen politiikassa kalpenee.

Jo tässä suhteessa porvareiden voitto Ruotsissa on poikkeuksellista. Vielä poikkeuksellisemmaksi asian tekee se, että yksikään porvarihallitus ei Ruotsissa koskaan ole onnistunut uusimaan mandaattiaan ja siis pysymään vallassa. Ei siis ennen eilistä. Tässä mielessä Fredrik Reinfeldtin Moderaatit todella tekivät historiaa.

Moderaatit tekivät historiaa myös siinä mielessä, että he voittivat vaaleissa 3,8 % ja tekivät kaikkien aikojen parhaan tuloksensa (30,0 %).

Ruotsin demarit saivat vaaleissa 30,9 %:n kannatuksen, mikä on 4,1 % vähemmän kuin edellisissä vaaleissa, jolloin heidän vaalitulostaan kutsuttiin katastrofaalisen huonoksi. Käytännössä demarit tekivät huonoimman vaalituloksensa sitten vuoden 1914.

Myös tässä mielessä yli 40 %:n kannatuslukuihin tottuneet demarit tekivät historiaa.

Kun vaalin lopputulos siis on se, että demarit tekivät heikoimman tuloksensa sataan vuoteen, Moderaatit parhaimman tuloksensa sataan vuoteen ja kun porvarit vielä ensimmäistä kertaa Ruotsin historiassa onnistuvat kaksissa vaaleissa peräkkäin voittamaan demareiden johtamat punavihreät, ainakin minusta kyse on muustakin kuin ”porvareiden niukasta voitosta”.