Blogi

Vaalit vai tähtien sota?

Maaseudun tulevaisuus kirjoitti eilen pääkirjoituksen otsikolla ”Vaalit vai tähtien sota?” Otsikko (ja toki koko juttukin) viittasi tuleviin eduskuntavaaleihin ja erityisesti Uudenmaan vaalipiiriin.

Jutun lähtökohtana on se tosiasia, että Uusimaa on maan selvästi suurin vaalipiiri, josta valitaan peräti 35 kansanedustajaa. Merkittävä osa eri puolueiden kaikkein tunnetuimmista ehdokkaista on asettumassa ehdolle juuri Uudellamaalla. Median huomio kiinnittyy juuri tähän vaalipiiriin. Kun kisassa on paljon tähtiä, osa on ryhtynyt kutsumaan syntynyttä asetelmaa tähtien sodaksi.

Lehden kritiikki kohdistuu siihen, että puolueet ovat median langettamana langenneet käsitykseen, jonka mukaan vaalit ratkaistaisiin juuri etelän isoissa vaalipiireissä, Uudellamaalla ja Helsingissä. ”Vaaleissa jaetaan koko maassa vain tavallisia ääniä. Niitä on jokaisella yksi ja ne ratkaisevat vaalituloksen”, lehti osuvasti toteaa.

Maaseudun tulevaisuus on oikeassa. Vaalit ratkaistaan erikseen ja yhdessä maan kaikissa vaalipiireissä. Puheet supervaalipiireistä ja tähtien sodasta kannattaa jättää omaan arvoonsa.

Lehden valitseman otsikon pohjalta kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota toiseenkin, periaatteellisesti ainakin yhtä tärkeään kysymykseen.

Olemmeko käymässä vaaleihin, joissa kansalaiset valitsevat edustajansa päättämään yhteisistä asioistamme vai olemmeko käymässä tähtien sotaan, jossa toinen toistaan tunnetummat persoonat kisaavat lavakarismallaan ja mediaseksikkyydellään kansalaisten huomioarvosta? Onko ihan oikeilla asioilla enää merkitystä, kun politiikan henkilöityminen jyllää? Onko kravatin värillä ja kampauksella jo suurempi painoarvo kuin ehdokkaan ajatuksilla?

Politiikka(kin) tarvitsee tähtiä. Kysymys on siitä, millä perusteilla tähtiä luodaan ja tähteyttä arvioidaan. Tältä osin kehitys on monin osin huolestuttavaa, kaikkialla Suomessa.