Blogi

Pohjoisespa kävelykaduksi?

Helsingin Sanomissa oli sunnuntaina mielenkiintoinen juttu kaupungin kävelykatupolitiikaksi. Lehti oli keksinyt kysyä lukijoiltaan pitäisikö autot häätää jostain päin Helsingin keskustaa. Pohjoisesplanadi oli vastaajien ylivoimainen ykkösvalinta.

Tähän on helppo yhtyä. Jos jonkun kadun muuttaminen kävelykaduksi voisi aidosti elävöittää keskustaa, se olisi ilman muuta Pohjoisespa. Lehden lukijan kommenttiin, jonka mukaan ”tuntuu uskomattomalta, että stadin hienoin kadunpätkä on läpiajoreitti”, on myös helppo yhtyä.

Kaikki vaikuttaa kuitenkin kaikkeen. Kaupunki on kokonaisuus, jonka pitää toimia. Helsingin sijainti niemellä tekee tällaisen kokonaisvaltaisen tarkastelun erityisen tärkeäksi varsinkin liikennejärjestelyjen osalta.

Niin oudolta kun se tuntuukin, espoolainen – siis espoolainen – kaupunginvaltuutettu Tommi Laakso osui naulan kantaan tässä Helsinkiä koskevassa asiassa todetessaan, että Pohjoisespan kävelykatuhanke vaatisi keskustatunnelin rakentamisen.

Se että stadin vihreät vastustaa keskustatunnelia, ei yllätä ketään. Toivoa kuitenkin on, että demarit vielä joku päivä pyörtäisivät tunnelille kielteisen kantansa ymmärtäessään, mitä kaikkea kivaa se voisi muuten kaupungissa mahdollistaa.