Blogi

Vanhanen on ollut osaava ja rakentava pääministeri

Matti Vanhasen 7-vuotisen pääministeripestin piakkoin päättyessä moni media on arvioinut hänen aikakauttaan, useimmat peruskriittiseen sävyyn. Niin tai näin, hallituksen jäsenen näkökulmasta Vanhanen on ollut osaava, rakentava ja hyvää yhteistyöhenkeä onnistuneesti rakentanut perussolidi pääministeri, jonka kanssa on ollut helppo ja mukava asioida.

Vanhasen kiistaton vahvuus on hänen poikkeuksellisen laaja substanssiosaamisensa. Merkitystä vailla ei ole se, että olen joka käänteessä voinut luottaa siihen, että pääministeri on oikeasti ymmärtänyt mitä olen milloinkin esittämässä ja että hän on kaiken lisäksi ollut siitä aidon kiinnostunut.

Toki Vanhanen on harrastanut vastuullani olevia asunto- ja kaavoitusasioita rakentamiseen liittyvistä kysymyksistä puhumattakaan koko uransa. Toisaalta olen havainnut hänen olevan yhtä hyvin kartalla, oli hallituksessa sitten kyse melkein minkä tahansa asian käsittelystä. Monesti on tuntunut siltä, että pääministeri tuntee käsiteltävänä kulloinkin olevan asian toiseksi parhaiten heti vastuuministerin jälkeen, toisinaan jopa tätä paremmin.

Toki olen ollut Vanhasen kanssa asioista myös eri mieltä, toisinaan jopa perustavaa laatua olevalla tavalla. Erityisesti yhdyskuntarakenteiden ja kaupunkikulttuurin osalta näkemystemme välillä vallinnee sovittamaton ristiriita. Se että Vanhanen on toimillaan nostanut Nurmijärven maailmankartalle mielestäni varsin kyseenalaisessa valossa, ei minunkaan silmissä kuitenkaan heikennä hänen muiden ansioidensa arvoa.

Substanssiosaamisen ohella Vanhasella on – ja osin edelliseen pohjautuen – hyvä kyky mieltää mikä milloinkin on olennaista. Tästä on ollut apua erityisesti sellaisissa ristiriitatilanteissa, joissa pääministerin tehtävänä on ollut luovia kasaan perusjärkeviä kompromisseja. Se että pääministeri osaa asiansa eikä turhia hötkyile, vaan pystyy luotsaamaan kunkin palaverin vastuullisesti maaliin, on aina kansakunnalle hyväksi.

Hallituksessa on koko ajan – osin poikkeuksellisenkin haastavista oloista huolimatta – ollut hyvä henki. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman Vanhasen perusleppoisaa otetta, olkoonkin että tällä saralla hyvä keskinäinen tunnelma on yhtä paljon myös valtiovarainministeri Kataisen sympaattisen johtamismallin ansiota.