Blogi

Energiatehokkaat talot pärjäävät paremmin kyselyissä kuin todellisuudessa

Porvoon Skaftskärriin suunnitellaan uutta, erityisen energiatehokasta kaupunginosaa. Tässä yhteydessä on kyselty myös kansalaisten, tulevien asukkaiden mielipiteitä. Kyselyn mukaan kolme neljästä olisi valmis maksamaan tavallista enemmän energiaa säästävistä taloista, ”jos siten voisi pienentää energiakustannuksia”. Yli kolme neljännestä oli myös valmis muuttamaan liikkumiseen liittyviä elintapojaan, ”jos he siten voivat pienentää ympäristön kuormitusta”.

Kyselyn tulokset ovat ilahduttavia. Ikävä kyllä kyselytulokset ja elävän elämän realiteetit eivät kuitenkaan aina kohtaa.

Suomessa on kansainvälisestikin katsottuna varsin vaativat rakentamisen energianormit. Ne ovat sikäli tärkeitä, että ne määräävät pakollisen minimitason. Normeja kiristettiin jo kerran tällä vaalikaudella ja loppuvuodesta on tarkoitus hyväksyä uudet kiristykset. Miniminormi ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sitä parempiakin ja siis energiapihimpiä taloja saisi rakentaa, päinvastoin.

Tämä ei kuitenkaan Suomessa juurikaan ole edistynyt. Koska ihmiset eivät todellisuudessa ole valmiita niihin panostamaan. Tai ainakaan niin paljoa, että ne niitä oikein vaatisivat. Eikä niitä toki tarjoa alan teollisuuskaan – ainakaan missään mainittavassa määrin.

Suomi on tässäkin omassa keskinkertaisuudessaan varsin hyvä. Eli keskimääräinen taso on hyvä, vaikka huiput pitkälti puuttuvat.

Vielä huonommin kansalaisten todellinen käyttäytyminen ja heidän gallupvastauksensa korreloivat liikennekysymyksissä. Jos peräti kolme neljännestä olisi valmis ympäristön puolesta muuttamaan liikkumiseen liittyviä elintapojaan, miten on mahdollista, että yhdyskuntarakenne vain hajautumistaan hajautuu – ja varsinkin isoilla kaupunkiseuduilla? Tätä tosin ihannoi osa poliittisesta eliitistäkin!

Ei kyselyihin silti liian kyynisesti pidä suhtautua. Ehkä muutos on käsillä? Ehkä trendi on kääntymässä? Vai ovatko porvoolaiset vain niin paljon muita edistyksellisempiä?

Vai onko sittenkin niin, että tässä nimenomaisessa kyselyssä, kysymyksenasettelu vain sattui olemaan poikkeuksellisen onnistunut?