Blogi

Pitääkö rakennusyhtiön panostaa tutkimustyöhön?

Suomalaisia rakennusyhtiöitä on monesti, aiheesta ja myös minun toimestani syytetty laiskuudesta tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Tässä suhteessa vanhakantaisempaa, muutosvastarintaisempaa ja jopa taantumuksellisempaa alaa saa hakea. Yhtiöt luonnollisesti kiistävät tämän jyrkästi.

Viime vuosina tilanne on aavistuksen parantunut. Varsinkin alan oman strategisen huippuosaamisen keskittymän eli SHOK:n perustaminen oli hieno juttu. Tästä tulee kiittää pitkälti Tekesiä, mutta myös RT:tä, joka alan edunvalvojana on onneksi oivaltanut, ettei nykymenolla kannata jatkaa.

Ei rakennusala kansainvälisestikään kamalan innovatiivisen maineessa ole. Näin asiain tilan ei kuitenkaan tarvitse olla, eikä kaikkialla olekaan.

Japanissa suuret rakennusyhtiöt panostavat merkittävästi tutkimus- ja kehitystoimintaan. Vierailin tänään viikon mittaisella Japanin matkallani yhdessä paikallisessa suuryrityksessä. Maanantaina vuorossa on vielä vierailu toisessa yhtiössä. Mukanani minulla on yli 30 suomalaista alan ammattilaista.

Japanilainen Shimizu Corporation on iso rakennusyhtiö, mutta ei kuitenkaan mitenkään huiman iso. Liikevaihdolla mitaten yhtiö on 4 kertaa suurempi kuin alan suurimmat yritykset Suomessa. T&k-panostuksen osalta suhdeluvut ovat kuitenkin täysin erilaisia.

Shimizulla on oma tutkimusistituutti, joka hyvin laaja-alaisesti tutkii ja kehittää huomispäivän asumista ja rakentamista. Vierailu insituutissa oli todella vaikuttava.

Suhdelukuihin palatakseni Shimizun omassa tutkimuslaitoksessa on 160 päätoimista tohtoritason tutkijaa ja yhteensä vajaa 300 työntekijää. Vastaavasti suurimmissa suomalaisyhtiöissä pitäisi olla 40 tohtoria ja 75 henkeä tutkimustoiminnan parissa. Taitaako kuitenkaan itse asiassa olla ainuttakaan? Eikä Shimizu edes ole poikkeus Japanissa, jossa alan kehitystyö tapahtuu nimenomaa suurten rakennusyhtiöiden yhteydessä.

Monet maailman muutokset, ilmastonmuutos ja siihen varautuminen etunenässä, asettavat tulevaisuuden rakentamiselle täysin ennennäkemättömiä haasteita. Toki meillä Suomessakin osaamista on, ennen kaikkea VTT:llä, mutta selvää on, että myös alan yrityksiltä vaaditaan nyt aivan uutta otetta.

Alan SHOK on hyvä alku, mutta vasta hyvä alku.