Blogi

Pohjanmaa on yhteinen asiamme

Aluehallinnon uudistaminen kuohuttaa Keski-Pohjanmaata. Kyse on siitä tulisiko maakunnan suuntautua pohjoiseen vai etelään. RKP ajaa vimmatusti eteläistä vaihtoehtoa ja keskusta pohjoista. Kokoomuksessa näkemykset hieman risteävät, mutta olen itse ollut – ja olen – sillä kannalla, että maakunnan keskuksen eli Kokkolan kanta on tässä ratkaiseva. Olen siis kallistunut etelän puolelle. Ja tästähän ei Keskusta tykkää.

Asian esittelijänä oleva hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi veisteli Hufvudstadsbladetissa 6.5. että Vapaavuori tuskin edes on käynyt Pohjanmaalla, ellei kokoomuksella ole sattunut olemaan siellä puoluekokousta. Minulla ei siis voi olla asiasta näkemystä, kun en tunne Pohjanmaata.

Voi voi.

Ensinnäkin olen käynyt Pohjanmaalla lukuisia kertoja. Ministerinäkin olen vieraillut kolmesti Vaasassa, kerran Seinäjoella ja kerran Ylihärmässä. Ja kesäkuussa menen sinne seuraavan kerran. Presidentivaalien aikaan tein oikein Pohjanmaa-kiertueen vieraillen viidessä kunnassa. Ja entä sitten, vaikka en olisi käynytkään. Tuskin Kiviniemikään maan joka kolkassa on käynyt, mutta silti hänellä on kuntaministerinä vastuu koko maasta.

Kiviniemi on Pohjanmaalta. Ja varmasti tuntee seudun asiat. Tosin näkökulma on keskustalainen eikä keskusta ole Pohjanmaan ainoa puolue. Sittemmin Kiviniemi on helsinkiläistynyt. Istuupa jopa Helsingin valtuustossa. Silti uskallan epäillä, ettei Kiviniemi ole jalallaan astunut Itä-Helsinkiin, ellei sitten jonkin vaalikampanjan aikana ole jollakin torilla ollut keskustan teltalla jakamassa esitteitä. Voi myös olla, että Malmin, Malminkartanon ja Malminrinteen pistäminen kartalle olisi ilman apujoukkoja hänelle ylivoimaista.

Mutta entä sitten. Emme me kaikki kaikkialla ole käyneet, emmekä missään tapauksessa tunne kaikkien maakuntien asioita kamalan syvällisesti, vaikka kuinka olisimme siellä vierailleet. Turkulaiseksikin kuulema adaptoituu aikaisintaan 20 vuoden siellä oleskelun jälkeen.

Poliittiset päättäjät – varsinkin ministerit – joutuvat ottamaan kantaa mitä moninaisimpiin asioihin koko ajan. Ihan kaikkea ei voi tietää. Silti kanta pitää omaksua. Näin tämä menee. Myös Pohjanmaan asiat ovat yhteinen asiamme.

Toki minulle sopii hyvin sekin, että lopetan keskustan valta-alueiden asioiden kommentoimisen heti kun Kiviniemi & co. lopettavat kokoomuksen valta-alueiden asioiden kommentoinnin. Epäilen kuitenkin, hyvä Mari, että tämä ei sovi sinulle.