Blogi

Erikoinen tapaus Hesarissa

Helsingin Sanomat pyöritti aikanaan juttusarjaa, jonka nimi taisi olla ”erikoinen tapaus”, ja jossa lukijat saivat kertoa erikoisista tapauksista vuosien varrelta. Ainakin tänään lehti pystyi samaan ihan itse.

Kyseinen valtakunnan päälehti kirjoittaa tänään kissan kokoisin kirjaimin, että ”suurin osa Vantaan valtuutetuista ei yltäisi Helsingin valtuustoon”. Lehden mukaan vain yhdeksän vantaalaisen äänimäärä riittäisi ilman lisäapua Helsingin kaupungintalolle. Kyseiset yhdeksän pääsivät oikein kuvan kera lehden uutisetusivulle. Jutulla viitataan keskusteluissa parhaillaan esillä olevaan mahdollisuuteen yhdistää Helsingin ja Vantaan kaupungit – ja siis siihen, millainen valtuusto tälle suurkaupungille muodostuisi.

Kun juttua lukee hieman tarkemmin, asia näyttäytyy eri valossa. Jutun keskivaiheilla kerrotaan, että ”jos yhteisvaltuusto joskus toteutuu, on todellisuus toki hyvin erilainen”. Aivan! Näin on! Mutta silti lehti halusi hyvin näyttävästi antaa ymmärtää, että vantaalaiset joutuisivat oikein kunnolla huutolaispojan rooliin, jos liitos toteutettaisiin.

Onko tämä sattumaa? Onko sattumaa, että Helsingin Sanomat koko arvovallaan tekee tällaisen jutun ja antaa tällaisen visuaalisen vaikutelman samana päivänä, kun Vantaan valtuuston on tarkoitus päättää siitä, ryhtyäkö selvittämään kuntaliitosta?

Jutun kirjoittaja kommentoi aihetta uutisjutun ohella myös naamallaan. Ainakin toimittajan näkökulma tulee selväksi. Toimittajan mukaan ”puuhastelu kahden suuren kaupungin yhdistämiseksi tulkoon sitten, jos laajempi yhteistyö ei tuo hedelmää”.