Blogi

Onko maaseudun tyhjeneminen Keskustan syytä?

Keskusta avasi oikein puheenjohtajansa johdolla Helsinkiä koskevan vaalikampanjansa viime viikolla. Yhtenä teemana puolue viestitti, että Helsingin asuntopolitiikka on epäonnistunutta, ja että se on Kokoomuksen ja SDP:n syytä.

Voihan sitä tietenkin noinkin väittää. Politiikassa ja varsinkin vaalikampanjoissa on tapana sanoa yhtä sun toista ja oikoa mutkia oikein urakalla. Näin tälläkin kertaa.

Keskustan logiikka lähtenee siitä, että Helsingissä on asunto-ongelmia, ja että koska Kokoomus ja SDP ovat kaupungin suurimmat puolueet, näitä tulee tästä syyttää.

Samalla logiikalla voi hyvin väittää, että maaseudun tyhjeneminen, haja-asutusalueiden moninaiset murheet ja monien maakuntien pienten kuntien hurjat talousongelmat ovat Keskustan syytä, onhan Keskusta ylivoimaisesti suurin puolue useimmissa näistä pikkukunnista.

En kuitenkaan väitä näin. Sekä suurkaupunkien asunto-ongelmat että maakuntien tyhjeneminen ovat seurausta paljon monimutkaisemmista kokonaisuuksista.

Mitä Helsinkiin tulee, täällä tosiaan on monenlaisia asunto-ongelmia. Erityisenä haasteena ovat asuntojen hinnat, mutta myös niiden saatavuus vaikeuttaa monen elämää. Näin tosin on Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Lontoossa tai missä tahansa isommassa kaupungissa. Olen kuitenkin itsekin sitä mieltä, että Helsingin asunto-oloja olisi voitu hoitaa paremmin ja että tulevaisuudessa petraamisen varaa toden totta on. Helsingissä tosin poliitikkojen hyväksymät asunto-ohjelmat ovat olleet parempia kuin mihin virkamiehet niitä toteuttaessaan ovat pystyneet.

Kutakuinkin kaikki alaan vähänkin vihkiytyneet lähtevät siitä, että Helsingin ja sen lähiseutujen asunto-olojen parantamisen kannalta ylivoimaisesti tärkeintä olisi rakentaa lisää asuntoja, rakentaa paljon näitä uusia asuntoja ja panostaa myös kohtuuhintaiseen vuokra-asumiseen. Tässä suhteessa keskustan linja ei ole tie onneen eikä autuuteen, vaan pikemminkin päinvastoin. Jos joku puolue, niin Keskusta on se, joka on jarrutellut Helsingin rakentamista ja suhtautuu kaikkein nihkeimmin siihen, että täällä rakennettaisiin paljon ja että se tehtäisiin vielä kokonaisvaltaisesti suunnitellen ja eheitä yhdyskuntarakenteita tavoitellen.

On totta, että Helsingin asuntokysymyksiä olisi voitu hoitaa paremmin. Mutta jos Keskusta olisi niitä hoitanut, ongelmat olisivat vielä suurempia.