Blogi

Kymmenen teesiä yhdyskuntarakenteista

Olin tänään poliittisten toimittajien yhdistyksen lounasvieraana. Kutsu oli minulle suuri kunnia. Ilo oli myös saada puhua yhdyskuntarakenteista, joista viime aikoina on puhuttu varsin paljon. Aihe on kuitenkin vaikea, itse asiassa kovin vaikea. Jo keskeiset määritelmät kuten yhdyskuntarakenteiden hajautuminen tai eheä yhdyskuntarakenne on vaikea mieltää. Monia termejä käytetään julkisuudessa myös harhaanjohtavasti – tahattomasti tai tahallaan. Siksi päätin hieman laajemmin avata ajatteluani – olenhan minä yhdyskuntarakenteista hallituksessa vastaava ministeri.

Jokaiseen teesiin liittyy hieman pitempi tarina. Teesit selityksineen julkaistaan näillä blogisivuilla, yksi kunakin päivänä eli kymmenen päivän ajan. Ensimmäinen teesi ilmestyy huomenna. Jotta kokonaisuudesta voisi jo nyt saada kuvan, ohessa kuitenkin lämmittelyksi kaikki teesit otsikkotasolla. Itse kutakin teesiä luettaessa on tärkeä mieltää, että ne muodostavat kokonaisuuden.

1. Vastuu hitaasti uusiutuvista yhdyskuntarakenteista on yhteiskunnalla, ei markkinavoimilla

2. Eheä yhdyskuntarakenne vähentää liikkumisen tarvetta, päästöjä ja ruuhkia

3. Eheä yhdyskuntarakenne tarkoittaa seudullisesti ajateltua, kokonaisvaltaisesti miellettyä ja hyvin toimivaa kaupunkiseutua

4. On parempi rajoittaa liikkumisen tarvetta kuin liikennettä

5. On onnellisempaa viettää aikaa läheistensä kanssa tai harrastusten parissa kuin liikenneruuhkissa

6. Suomi tarvitsee niin kaupunkeja kuin maaseutuakin, mutta ei liian kaupunkimaista maaseutua eikä liian maaseutumaista kaupunkia

7. Vahva ja vetovoimainen keskus on koko kaupunkiseudun yhteinen etu

8. Kauppakeskukset kuuluvat keskuksiin, ei moottoriteiden varsille

9. Kompakti metropoli nojaa raideliikenteeseen

10. Vastakkainasettelun aika on ohi myös yhdyskuntasuunnittelussa