Blogi

Alueellistamisvimma karannut käsistä

Viimeisen kuukauden aikana on ensin sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk) ehdottanut Lääkelaitoksen alueellistamista Ouluun tai Kuopioon ja tämän jälkeen valtiosihteeri Timo Reina (kesk) Suomen Ympäristökeskuksen siirtoa Kainuuseen. Molemmista paistaa ennemmin läpi aatteellinen sponttaanius kuin syvällinen harkinta.

Valtiosihteeri Reina perusteli omaa avaustaan sillä, että SYKE:n siirtäminen Kainuuseen palvelisi niin ympäristötutkimuksen kuin Kainuunkin etua. Samalla logiikalla voisi hyvin ehdottaa vaikkapa Keskustan puoluetoimiston hajasijoittamista Tuupovaaralle – voihan senkin nähdä palvelevan niin puoluetoimiston kuin tulevan sijaintipaikkakunnan etua.

Alueellistaminen on tarkoin säännelty prosessi ja edellyttää monenlaisia selvityksiä mm. hankkeen taloudellisesta ja toiminnallisesta mielekkyydestä sekä henkilöstöön liittyvistä vaikutuksista. Alueellistamisasetusta viimeksi muutettaessa tarkoituksena oli lisäksi selkeyttää ja tehostaa sijoittamista koskevien päätösten valmistelussa noudatettavaa menettelyä, parantaa päätöksentekoa varten laadittavien selvitysten tasoa ja läpinäkyvyyttä sekä lisätä alueiden mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa ministeriöissä tehtäviin sijoituspaikkapäätöksiin.

Tätä taustaa vasten esitetyt hajasijoitussuunnitelmat näyttäytyvät erityisen omituisessa valossa. Onko niin, että hajasijoituspäätökset uusine sijoituspaikkakuntineen oikeasti tehdään Apollonkadulla jo prosessin alkuvaiheessa? Ovatko kaikki selvitykset ja vertailut sittenkin vain pelkkää silmänlumetta? Ajaako poliittinen tarkoituksenmukaisuus asianmukaisten selvitysten ja kokonaisharkinnan edelle? Tätä voisi kysyä vaikka hallituksen alueellistamishankkeita pohtivan työryhmän puheenjohtajalta – ellei hän sattuisi olemaan Reina itse.

Mainitut ehdotukset ovat myös voimakkaassa ristiriidassa sen periaatteen kanssa, että alueellistamisselvitykset tehdään yhteistyössä henkilöstön kanssa ja että turvataan henkilöstön hyvinvointi muutoksen yhteydessä muun muassa läpinäkyvällä ja vuorovaikutteisella informoinnilla. Voi vain kuvitella, mikä on ollut tunnelma vaikkapa ympäristökeskuksen työntekijän aamupalapöydässä, kun on lehdestä saanut lukea, että maan ylin hajasijoitusvirkamies on siirtämässä omaa työpaikkaa Kainuuseen ilman, että minkäänlaista selvitystä tai vertailua puhumattakaan minkäänlaisesta vuorovaikutuksesta on edes aloitettu.

Kunnallisvaalit ovat tulossa, mutta ei sekään oikeuta laukomaan ihan mitä tahansa. Eräiden tahojen alueellistamisvimma on nyt pahasti karannut käsistä. Tämä peli pitäisi nyt kerta kaikkiaan viheltää poikki.

Se hyvä puoli tehdyissä esityksissä on, että ne kaikessa karmeudessaan langettavat syvän varjon koko alueellistamisharjoituksen ylle.

Reinan esimies on muuten helsinkiläinen kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk). Suomen Keskustasta en tiedä, mutta muissa puolueissa avustajat eivät yleensä lauo omiaan, vaan pyrkivät edistämään esimiestensä poliittisia näkemyksiä. Vai onko helsinkiläinen kuntaministeri asiasta samaa mieltä valtiosihteerinsä kanssa?