Blogi

Ilmastotalkoissa korostettava kauaskantoisimpia ja kustannustehokkaimpia ratkaisuja

Ympäristöministeriö
Tiedote

Vaasassa energia- ja ympäristöseminaarissa tänään puhunut asuntoministeri Jan Vapaavuori korosti puheessaan ilmastotalkoiden kauaskantoisuutta yhteiskunnassamme:

”Ilmastonmuutoksen vastainen työ vaatii todellista pitkäjänteisyyttä. Kauaskantoisimmat ja kustannustehokkaimmat ilmastotalkoisiin liittyvät ratkaisut tehdään rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa ja yhdyskuntarakenteen eheyttämisessä.”

Vapaavuoren mukaan ”Suomessa on priorisoitava toimia, joiden vaikutukset ulottuvat pisimmälle tulevaisuuteen ja joiden voidaan osoittaa tuovan säästöjä kustannusten sijaan. Rakennukset tehdään useiksi vuosikymmeniksi ellei jopa 100 vuodeksi eteenpäin. Yhdyskuntarakenteen vaikutukset liikenneratkaisuineen vaikuttavat jopa vieläkin pidemmälle”.

”Ne ratkaisut, joita näillä sektoreilla nyt tehdään heijastuvat hyvin pitkälle tulevaisuuteen” korosti Vapaavuori puheessaan ja jatkoi: ”Toisin kuin monella muulla sektorilla yhdyskuntarakenteen eheyttämisessä ja rakennusten energiatehokkuudessa on saavutettavissa menojen sijasta todellisia säästöjä – siksi niitä on myös priorisoitava kansallisissa ilmastotalkoissa. Nyt tehtävien kaavoituksen ja rakentamisen virheiden korjaaminen on tulevaisuudessa kaikkein vaikeinta, joten ympäristöystävällisiin muutoksiin kannattaa siksi panostaa erityisesti näillä sektoreilla”.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Tatu Rauhamäki, puh. 050 521 2907, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi