Blogi

Ilmaista joukkoliikennettä ei ole, eikä maksuton toimisi

Eräs sosiaalidemokraattinen edustaja on vahvasti profiloitunut ilmaisen joukkoliikenteen puolesta Helsingissä. Aihe on helppo, ymmärrettävä ja riittävän mediaseksikäs, joten otsikoita on ollut runsaasti. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että aloite on aikamoista populismia eikä edes toteuttamiskelpoinen.

Ilmaista joukkoliikennettä ei ole. Teoriassa joukkoliikenne voisi olla maksutonta, mutta se on ihan eri asia kuin ilmainen. Joku maksaa aina. Eli siis veronmaksaja. Veronmaksaja tosin maksaa ison osan jo tänään. Helsingissä kaupungin ns. tariffituki on hitusen alle 50 prosenttia, joten veronmaksaja maksaa joukkoliikenteestä jo nyt noin puolet käyttäjien sijasta. Yksityisautoilussa tällaista tukea ei ole, eikä toki pidäkään olla, mutta tosiasia on, että yhteiskunta omalla subventiollaan parantaa joukkoliikenteen kilpailukykyisyyttä jo nyt erittäin vahvasti. Tulokset ovat myös olleet hyviä. Helsingin joukkoliikenne pärjää erinomaisesti erilaisissa kansainvälisissä vertailuissa. Uusimpien selvitysten mukaan joukkoliikenne on täällä maailman parasta.

Tuettu joukkoliikenne on kuitenkin aivan eri asia kuin maksuton joukkoliikenne. Sitä ei taida olla missään maailmassa. Asiantuntijat ovat kuitenkin kertoneet, että sitä on kokeiltu esimerkiksi Roomassa. Seuraukset olivat kaaottiset. Ensinnäkin se johti siihen, että ihmiset käyttivät bussia tai raitiovaunua yhä lyhyempien matkojen reissaamiseen ainakin jos vaunu sattui juuri tulemaan kohdalle. Tämä johti rankkaan ja varsin pitkälti ennalta-arvaamattomaan ruuhkautumiseen. Ongelma voitaisiin hoitaa vain vuoroväliä rajusti tiuhentamalla, mikä olisi paitsi kovin kallista, myös vaikeasti toteutettavaa.

Aivan erityisiä olivat ongelmat vaikkapa sateen yllättäessä. Tällöin joukkoliikenteen käyttö saattoi hetkessä moninkertaistua, josta seurasi jälleen onnetonta ruuhkautumista ja itse asiassa se, että monet joukkoliikenteestä mielellään maksavat jäivät täysien vaunujen ulkopuolelle. Kaluston ja henkilökunnan mitoittaminen tasaamaan nämä säästä aiheutuvat ruuhkahuiput olisi mahdotonta.

Helsingissä on yksi maailman parhaimmista joukkoliikennejärjestelmistä. Siitä pitää olla ylpeä. Silti sitäkin pitää pyrkiä kehittämään. Helsingissä suurin haaste ei kuitenkaan ole joukkoliikenteen hinta. Eikä maksuttomuus muutenkaan ole kovin järkevä tapa pyörittää julkista palvelutuotantoa. Parempi olisi pitää liikenne maksullisena ja käyttää mahdolliset ylimääräiset veroeurot liikenteen palvelutason nostamiseen. Vielä parempia tuloksia tosin saataisiin aikaan yhdyskuntarakennetta tiivistämällä, jolloin koko liikkumisen tarve olennaisesti vähenisi.