Blogi

Sipoo päätös upea alkulaukaus hallituksen metropolipolitiikalle

Ympäristöministeriö
Tiedote

Valtioneuvoston tämänpäiväinen päätös Sipoon lounaisosien liittämisestä Helsinkiin on asuntoministeri Jan Vapaavuoren mukaan ilahduttava: ”Tämä on upea alkulaukaus hallituksen metropolipolitiikalle. Hallitusohjelmassa on metropolipolitiikalla vahva rooli. Tämä osoittaa, että maan hallitus on valmis tekemään vaikeitakin ratkaisuja seudun kehittämisen eteen.”

Vapaavuoren mukaan kyse on pääkaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen ja asuntopolitiikan kannalta merkittävimmästä päätöksestä vuosikymmeniin.

”Läntisen Sipoon liittäminen Helsinkiin ei yksinään ratkaise seudun asuntopoliittisia haasteita, mutta yksittäisenä päätöksenä se on tässäkin suhteessa vertaansa vailla. Selvää on, ettei millään muulla päätöksellä tai toimenpiteellä olisi voitu vaikuttaa pääkaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen tervehdyttämiseen ja asuntopolitiikan vahvistamiseen lähellekään niin paljoa kuin mitä tämä päätös tulee tuomaan mukanaan”, Vapaavuori toteaa.

Hänen mukaansa päätös avaa Helsingille mahdollisuuden tarjota seudun asukkaiden paljon toivomaa tiivistä ja matalaa pientaloasumista.

”Vuosaaren sataman valmistuttua Helsingissä vapautuu upeita merenrantaan sijoittuvia asuinalueita. Nämä alueet liittyvät kuitenkin olennaisesti kantakaupunkiin, eivätkä sinällään voi vastata samanlaiseen asuntokysyntään kuin nyt Helsinkiin liitetty alue”, sanoo Vapaavuori.

Pääkaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen kannalta päätös on tärkeä. Seudun eheytyminen ottaa aimo harppauksen eteenpäin, kun harvaan asuttu, mutta aivan Helsingin kupeessa sijaitseva alue saadaan nykyistä tehokkaampaan käyttöön. Vapaavuori toteaakin, että yhdyskuntarakenteen eheyttäminen on mitä parhainta ilmastopolitiikkaa.

”Lounais-Sipoon alueet mahdollistavat rakentuessaan myös jo tällä hetkellä lähes rajalle ulottuvan metroverkon laajentamisen ja täten joukkoliikenteen tehokkaan hyödyntämisen.”

Asuntoministeri Jan Vapaavuori on ollut mukana päätöksen valmistelussa alusta alkaen, vain roolit ovat vaihtuneet. Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiessaan hän oli yksi hankkeen käynnistäjistä. Tästä syystä hän myös joutui jääväämään itsensä valtioneuvoston kokouksessa.

”Prosessi on ollut pitkä ja välillä kivinenkin. Sen merkitys on kuitenkin historiallinen, minkä takia sen eteen on kannattanut tehdä töitä.”

Lisätietoja:
Erityisavustaja Tatu Rauhamäki, puh. 050 521 2907