Blogi

Perintövero vai ruoan arvonlisävero

Keskusta ajaa vaaleissa vahvasti ruoan arvonlisäveron alentamista 5 prosentilla. Niin se tosin ajoi myös neljä vuotta sitten. Eräänlaista kierrätystä tämäkin.

Virallisen selityksen mukaan tämä on ”oikeudenmukainen” tapa alentaa veroja. Helsingin Sanomien tämänpäiväinen uutisointi mm. kampaamoiden alv-alennuksesta antaa aiheesta kuitenkin toisen kuvan. HS:n mukaan ”veroale siirtyi vain osittain kampaamoiden hintoihin”. Ja heidän alv-alennuksensa oli sentään peräti 8 prosenttia.

Jos ruoan arvonlisäveroa alennetaan, käy samoin. Vain osa alesta koituu kuluttajan hyväksi. Hyöty se on toki pienikin hyöty, mutta suuren osan hyödystä kerännee myös suomalainen maatalous- ja elintarvikesektori. Tämä taas tuskin haittaa Keskustaa…

Ruoan alv-alennus maksaisi noin 500 miljoonaa euroa. Tämä on sattumoisin melko tarkkaan sama summa, kuin mitä maksaisi koko perintöverosta luopuminen.

Kaikkia veroja ei voi alentaa. Se olisi populismia ja sitä vastuuttomuutta, jota mm. Keskusta on kovasti yrittänyt toitottaa. Siksi on tehtävä valintoja.

Minusta perintöveron poistaminen on perustellumpaa kuin ruoan arvonlisäveron laskeminen. Kivahan se olisi, jos ruoka edes hiukkasen halpenisi, mutta perintövero on todellinen historiallinen jäänne, josta on päästy eroon jopa Ruotsissa. Kerrankin olisi todella aihetta seurata länsinaapurimme esimerkkiä.